Argentina: Økonomisk krise får unge til at forlade hjemlandet

Unge studerende i Buenos Aires søger i stigende grad ud af landet for at bygge sig en fremtid.


Foto: Getty Images

2. september 2022

¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika

Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.

Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.

Alle afsnit af podcasten på Globalnyt

Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout

Følg med på Facebook

“Alt har forandret sig. Priserne stiger, men lønnen er den samme.”

Sådan forklarer Mailen Iturrioz situationen i sit hjemland, Argentina. I dag bor hun i Danmark, hvor hun er leder i et rengøringsfirma. Hun kom hertil for omkring halvandet år siden og nyder den større frihed, men savner sit hjemland – og sin familie. 

“Hvis du vil flytte hjemmefra og bo i din egen lejlighed, er det virkelig svært nu, for hver dag stiger priserne. De ændrer sig hele tiden, så du kan aldrig lægge planer,” fortæller hun om Argentina.

Ifølge tal fra den argentinske ambassade i Danmark bor der i dag omkring 2.000-4.000 argentinere i Danmark.

Det sydamerikanske land befinder sig i en evig økonomisk krise. Inflationen har nået sit højeste i 20 år og er i dag på over 70 procent. Til sammenligning har vi i Danmark netop rundet ni procent. Men inden udgangen af året forventes inflationen i Argentina at nå over 90 procent. Priserne i landet står altså til at stige til næsten det dobbelte i løbet af et år.

Det er de udfordringer, den argentinske regering står over for. Landets økonomiminister, Sergio Massa, er den tredje på posten siden starten af juli, og der er nok for ham at få styr på.

Argentinas præsident, Alberto Fernández, fik ellers ros for sin håndtering af den økonomiske krise, da han overtog posten fra sin forgænger, Mauricio Macri. Den nobelpris-tildelte økonom Joseph E. Stiglitz kaldte ligefrem håndteringen for et mirakel oven på det “økonomiske rod”, som Macri efterlod sig. Det er blandt andet lykkedes den siddende regering at opnå en BNP-vækst i 2021 på 10 procent. Men det har ikke været nok. 

Mange argentinere går på gaden i hovedstaden Buenos Aires for at protestere imod præsidentens håndtering af økonomien. Argentina har nemlig fået opbygget en enorm gæld til Den Internationale Valutafond (IMF) og har modtaget en redningspakke af et hidtil uset beløb på 57 milliarder dollars. 

Så hvad gør man som ung argentiner i et land, der kan virke på randen af et økonomisk kollaps? ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika taler med to unge argentinere: 28-årige Mailen Iturrioz, som i dag bor i Danmark, og 31-årige José Menace, som for nyligt er flyttet til Spanien.