Bliver outsideren på højrefløjen Argentinas næste præsident?

Javier Milei på et vælgermøde i november 2021.


Foto: Ricardo Ceppi/Getty Images
Laurits Holdt

18. august 2023

Det var lidt af en overraskelse, da den kontroversielle kandidat Javier Milei sidste søndag fik 30 procent af stemmerne i primærvalget og rykkede et skridt nærmere at blive Argentinas næste præsident.

“Vi er den sande opposition. Vi er de eneste, der ønsker en reel forandring, for husk, et andet Argentina er umuligt med de samme gamle mennesker, der har fejlet i 100 år,” sagde Javier Milei til sine tilhængere efter “jordsskredssejren” var klar, skriver BBC.

Javier Milei, der grundlagde partiet Libertad Avanza for to år siden, overgik den hårde højrekandidat Patricia Bullrich fra Juntos por el Cambio, der blev nummer to med 28 procent. Han overgik også Peronist-kandidaten, Sergio Massa, fra Union por la Patria, der kom på en skuffende tredjeplads med 27 procent af stemmerne, og som er håndplukket af den nuværende vicepræsident og tidligere præsident Cristina Fernández de Kirchner.

“Ingen kunne forudse, han ville klare sig så godt, og ingen forventede, han ville få 30 procent af stemmerne,” siger Óscar García Agustín, professor i Latinamerika ved Aalborg Universitet.

“Men der er stadig lang vej til at blive præsident i Argentina.”

Kontroversiel kandidat

Javier Milei er 52 år, har mørkt pjusket hår og er ofte iført en sort læderjakke. Han er kendt fra TV, beundrer den tidligere præsident i USA Donald Trump, er tidligere tantrisk sexcoach, imod abort, medmindre morens liv er i fare, og så mener han, at klimakrisen er ‘en socialistisk løgn’.

“Det her valg vil ikke kun sætte en stopper for kirchnerismen, (den politiske bevægelse, der er baseret på de populistiske idealer dannet af tilhængerne af Néstor Kirchner og hans kone Cristina Fernández de Kirchner, der begge er tidligere præsidenter i landet) men også den parasitære, ubrugelige kaste, der sænker landet,” har Javier Milei sagt ifølge The Guardian.

Selvom han har været kongresmedlem siden 2021, portrætterer han sig selv som en politisk outsider.

“Mange medier portrætterer ham som en farlig fyr. Og det tror jeg godt, han kan lide. Det er en del af hans strategi at være en trussel mod det politiske establishment,” siger Óscar García Agustín.

“Han er imod politiske partier, og det har gjort ham enormt populær, for der er mange mennesker i Argentina, der er trætte af peronister og anti-peronister, det traditionelle tofløjs-system i argentinsk politik.”

Især er der mange unge, der har stemt på Javier Milei. Eksempelvis Liberal Alliance-typer, der leder efter håb for fremtiden, og som har fundet det i Javier Milei, mener Óscar García Agustín.

“Javier Milei er meget aktiv på sociale medier, hvor han har en slags hær, der bakker ham op,” siger han og uddyber:

“Han er en meget speciel type. Han skriger og gestikulerer, lidt som en rockstjerne. Og den kombination gør ham cool for mange.”

Det er 22-årige Guilliana Gomez et eksempel på.

“Vi elsker hans måde at tænke på. At fortælle det, som det er,” siger Guilliana Gomez, der kommer fra arbejderklassekommunen Ciudad Evita i udkanten af ​​Buenos Aires, til Al Jazeera.

I hvert fald er det tydeligt, at der er mange, der ønsker forandring i Argentina.

Politiske planer

Politisk planlægger Javier Milei at bruge den amerikanske dollar som officiel valuta i Argentina, lukke centralbanken, og så har han også foreslået at skære i skatterne, skære ned på offentlige udgifter, gøre op med Argentinas offentlige sundheds- og uddannelsessystemer, afskaffe seksualundervisning i skolerne og lade folk sælge deres organer.

Han vil også nedlægge en række ministerier, som ifølge ham er “unødvendige”. Det gælder ministerier for kultur, miljø, kvinder og kønsdiversitet, offentligt arbejde, videnskab, arbejdskraft, undervisning og uddannelse.

Men selvom han har mange kontroversielle holdninger, er det hans økonomiske idéer, der får folk til at stemme på ham, vurderer Óscar García Agustín.

“Han taler meget om økonomi,” siger han om Javier Milei, der har studeret og undervist i økonomi.

Det sydamerikanske land kæmper for at betale en gæld på 44 milliarder amerikanske dollars til Den Internationale Valutafond, og med svindende valutareserver, en peso, der er styrtdykket i værdi, en skyhøj inflation (over 115 procent), har Argentina siddet fast i en række økonomiske kriser i mange år, skriver Al Jazeera.

“Javier Milei præsenterer en anden måde at lave politik på. Han kommer med radikale økonomiske forslag. Og han er meget præcis i det, han siger, om det så er dollarisering eller at afskaffe skatterne. Han er imod staten og centraliseringen, som ifølge nogle giver mening,” siger Óscar García Agustín.

Lykønskninger fra Latinamerikas højrefløj

Efter resultatet var Brasiliens og Chiles højreekstreme figurer hurtigt ude med lykønskninger.

“Vi har mange ting til fælles,” sagde blandt andet Brasiliens tidligere præsident Jair Bolsonaro i en videobesked.

“Vi forsvarer begge familie, privat ejendom, et frit marked … Vi ønsker at gøre vores lande store, i overensstemmelse med størrelsen af vores territorium og befolkning.”

Også José Antonio Kast, der tabte det chilenske præsidentvalg i 2021 til Gabriel Boric, tweetede sine lykønskninger: ”Til Argentinas bedste, må frihedens kraft vinde, og må korruption, usikkerhed og middelmådighed blive besejret.”

Valget er dog ikke afgjort endnu. Og selvom Javier Milei har en reel chance for at gå videre til anden runde i november, hvor valget står mellem to kandidater, får han et problem, hvis han skal ud og danne alliancer med andre partier, vurderer Óscar García Agustín.

For dem er han jo imod.

“Hvis han ikke samarbejder med højrefløjen, hvordan skal han så lave konkret politik?”