To journalister, som har siddet fængslet siden december, risikerer lange fængselsstraffe for at have dokumenteret, hvordan Myanmars hær har dræbt 10 civile mænd tilhørende rohingya-midretallet i landet.
De to journalister er den 32-årige Wa Lone og hans kollega Kyaw Soe Oo på 28 år, som begge arbejder for nyhedsbureauet Reuters og skrev på artikler om overgrebene mod rohingyaerne,som Reuters skulle publicere.
De er nu formelt sigtet for at have forbrudt sig mod en lov om statslige hemmeligheder, skriver flere internationale medier.
Sagen har udløst voldsom kritik fra internationale menneskeretsorganisationer, fra en lang række lande i Vesten og fra andre kritiske røster, der kræver, at Myanmars de facto leder – Aung San Suu Kyi – fratages Nobels Fredspris, som hun blev tildelt i 1991.
Hundredtusinder sendt på flugt
Historien begynder tilbage i august sidste år, hvor en gruppe mænd bevæbnet med simple våben angreb en af politiets kontrolposter. Det fik militæret i Myanmar indledte en såkaldt sikkerhedsoperation i delstaten Rakhine.
Her bor – eller rettere boede – omkring 1,1 millioner mennesker tilhørende det muslimske rohingya-mindretal, som i årtier har været uden grundlæggende rettigheder. Myanmar vil ikke anerkende dem som sine borgere, men betegner rohingyaerne som ”bengalere”, der er indvandret fra Bangladesh – til trods for, at de fleste har boet i Myanmar i adskillige generationer.
Militærets operation fik hundredtusinder til at flygte ud af Rakhine-delstaten. Omkring 700.000 har formået at komme over grænsen til Bangladesh, hvor de nu lever i overfyldte flygtningelejre.
Et par hundredtusinder andre rohingyaer menes at have søgt til andre dele af Rakhine-delstaten eller andre af Myanmars delstater.
Tusindvis af flygtninge har forklaret over for FN og hjælpeorganisationer, at væbnede styrker har sendt rohingyaerne på flugt. Deres landsbyer er blevet brændt ned, mænd er blevet dræbt, børn er blevet tæsket, kvinder er blevet voldtaget og familier er blevet skilt ad.
Massakren i Inn Din
Den episode, som de to journalister afdækkede, fandt sted under militærets såkaldte sikkerhedsoperation, hvor soldater likviderede 10 rohingyaer. De 10 mænd blev stillet op på en række og enten skudt eller hakket ihjel. I samme ombæring blev mændenes landsby, Inn Din, brændt ned og deres familier jaget på flugt.
Massakren på de 10 mænd i landsbyen i Myanmar blev afdækket af Wa Lone og Kyaw Soe Oo, der nu er sigtet ved en domstol i Myanmar. De var i besiddelse af fotos, hemmelige dokumenter og andre beviser, som viser, at soldater dræbte de 10 mænd.
Syv soldater, der var involveret i massakren, blev for nogle måneder siden idømt 10 års fængsel, men er ifølge nogle kilder allerede løsladt.
En whistleblower inden for politiet, der tidligere i år stod frem og fortalte, at journalisterne er blevet udsat for justitsmord, idet de gik i en fælde, politiet havde lagt for dem, sidder selv i fængsel nu.
Kritik fra Danmark
Forløbet har udløst en storm af kritik. Både af militærets fremfærd i Rakhine-delstaten, som i vid udstrækning er mørklagt, og kritik af fængslingen af de to Reuters-journalister, der med stor risiko har forsøgt at afdække, hvad der foregår i Rakhine-delstaten.
Blandt de kritiske røster er også den danske ambassade i Myanmar, som mandag skriver på Facebook, at de to journalister har gjort et ”stort arbejde i at afsløre overgreb begået af sikkerhedsstyrker og lokale i Inn Din i Rakhine-delstaten”.
”Danmarks ambassade i Myanmar er bedrøvet og skuffet over den afgørelse, der tidligere i dag blev truffet af dommer U Ye Lwin fra den nordlige distriktsdomstol i Yangon om at sigte Reuters-journalister Wa Lone og Kyaw Soe Oo for overtrædelse af den officielle lov om statshemmeligheder,” lyder det i udtalelsen fra den danske ambassade.
I sin udtalelse betegner ambassaden det også som ”yderst skuffende, at dette foregår under en ledende regering i NLD”, Aung San Suu Kyis parti.
”Vi opfordrer regeringen i Myanmar til at stoppe denne skammelige proces og frigive Wa Lone og Kyaw Soe Oo nu. Vores tanker er med Wa Lone og Kyaw Soe Oo og deres familier i denne vanskelige tid. Vi vil fortsat støtte kampen for deres frigivelse,” skriver den danske ambassade.
Også fra Amnesty International lyder der kritik af Myanmar og mandagens domstolsafgørelse.
”Dette er en sort dag for pressefriheden i Myanmar,” siger Tirana Hassan, der er Amnesty Internationals chef for kriseindsatser, ifølge flere medier.
”Domstolens beslutning om at fortsætte med denne farceagtige, politisk motiverede sag har dybt foruroligende og vidtrækkende konsekvenser for uafhængig journalistik i landet.”