Dyrere behandling bremser malaria-bekæmpelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danidas månedsavis, UDVIKLING, bringer i februar-nummeret denne artikel, som venligst er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk:

10-dobling af prisen på malaria-medicin en kæp i hjulet på kampen mod sygdommen.

Af informationsmedarbejder Sine Schack Vestergaard, Udenrigsministeriets kommunikationsenhed

Prisen på malariabehandling er steget fra en til 10 kroner, og det gør det vanskeligt at nå den internationale målsætning om at halvere dødstallet inden 2010.

Prisstigningen skyldes, at malariaparasitten har udviklet resistens, det vil sige modstandskraft, mod det hidtil mest brugte middel, klorokin, der for bare en krone per behandling kunne slå sygdommen ned.

For at undgå resistens er det nødvendigt at behandle med en kombination af forskellige typer medicin, og denne behandling, der kaldes ACT, er 10 gange så dyr.

Prisstigningen truer med at udhule den globale fond til bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria, GFATM, som FN oprettede i 2002.

Læge Alexandra Kruse fra den danske afdeling af Læger uden Grænser siger til Danidas månedsavis Udvikling: – Jeg har ikke hørt nogen donorer sige: “Vi går ind for ACT, også selv om det koster mere”. Tværtimod, har jeg hørt masser af donorer slå sig i tøjret og sige “det får vi aldrig råd til”.

Ib Bygbjerg, der er professor dr.med. og førende international malariaforsker, er bekymret over, at produktionen af ACT ikke kan følge med behovet, og han vurderer derfor, at det er urealistisk at gå fuldt ud over til den nye behandling.

Samme bekymring deler Danida, og seniorkonsulent Jørgen Heldrup peger desuden på, at u-landenes sundhedssystemer vil have svært ved at følge med, når hverken de menneskelige eller finansielle ressourcer er på plads.

For Dr. Allan Schapira fra fonden GFATM er det dog et moralsk spørgsmål, der ikke bør strande på diskussionen om penge.

– Vi lever i et globalt samfund. Det er ikke rimeligt, at folk skal have en ineffektiv behandling af malaria, når en højeffektiv behandling koster mindre end 2 dollars (ca. 11 kr.), siger han til Udvikling.

Malaria dræber hvert år 1,2 millioner mennesker. Den oprindelige internationale målsætning fra 1998 var, at antallet i år skulle nå under 900.000 og i 2010 under 600.000.