Fattige lande bliver ramt hårdest af klimaforandringers konsekvenser. I 2017 kostede ekstremt vejr 11.550 mennesker livet og den samlede pris var på 375 milliarder dollar.
Det er nogle af konklusionerne i Climate Risk Index, en opgørelse af Germanwatch, som hvert eneste år bliver præsenteret en af de første dage under FN’s klimatopmøde.
Det foregår denne gang i Katowice i Polen.
De tre lande, som blev hårdest ramt af klimakatastrofer i 2017 var Puerto Rico, Sri Lanka og Den Dominikanske Republik. Det skyldes særligt tropiske orkaner.
“Nylige storme med en intensitet, som ikke er set før, har haft ødelæggende konsekvenser”, fortalte David Eckstein, ifølge pressemeddelelsen fra Germanwatch.
“I 2017 blev Puerto Rico og Den Dominikanske Republik ramt af “Maria”, en af de mest dødelige og bekostelige orkaner i historien. Puerto Rico rangeres højest og Den Dominikanske Republik er nummer tre i indexet for de hårdet ramte nationer i 2017″, fortsatte han.
Tager man et blik på de seneste 20 år, er Puerto Rico stadig nationen, som må døje mest med skaderne fra klimaforandringerne, men Honduras og Myanmar indtager de næste to pladser.
Når ikke at komme sig
Mange lande bliver så hårdt og hyppigt ramt, at de faktisk har svært ved at komme sig fra de ene katastrofe, før den næste rammer, lyder det fra den tyske NGO.
“Lande som Haiti, Filippinerne, Sri Lanka og Pakistan bliver gentagende gange ramt af ekstremt vejr og får ikke tid til at komme sig. Det er vigtigt at støtte disse lande med at tilpasse sig klimaforandringer – men det er ikke nok”; siger David Eckstein.
“De har behov for jævn og pålidelige økonomisk støtte til at behandle tab og ødelæggelse på grund af klimaforandringer”, tilføjer han.
8 ud af de 10 lande mest udsatte for klimakatastrofer i det lange perspektiv er udviklingslande, men et land som USA lider også under den globale opvarmning.
Stormagten er nummer 12 i indexet for 2017, hvor det voldsomme vejr kostede 389 menneskeliv og 173,8 milliarder dollar.
Over en halv million mennesker er døde som følge af voldsomt vejr i de seneste 20 år.
Germanwatch’s opgørelser har fokus på de hurtige og voldsomme katastrofer som eksempelvis tyfoner, oversvømmelser osv. De har til gengæld et blindt øje til de “snigende” begivenheder som tørke, stigende vandstande i verdenshavet og smeltende gletsjere, lød det ved en tidligere præsentation, hvor Globalnyt var til stede.