Ekstremt vejr rammer Gaza hårdt

Laurits Holdt

Af Yildiz Arslan, U-landsnyt.dk

Omfattende oversvømmelser i Gazastriben i sidste uge betød at flere tusinde beboere måtte evakueres. Den israelske blokade gør det svært at udføre nødhjælpsarbejde og forebygge lignende nødsituationer.

”Ethvert normalt samfund ville kæmpe for at komme sig ovenpå sådan en katastrofe. Men et samfund, som har været underlagt en af de længste blokader i menneskets historie, hvis offentlige sundhedssystem er blevet ødelagt og hvor risikoen for sygdom allerede er stor, må fritages fra disse menneskeskabte begrænsninger, for at håndtere konsekvenserne af en naturskabt ulykke som denne.”

Sådan sagde Chris Gunness, talsmand for UNRWA, FNs organ for Palæstina-flygtninge, lørdag til det palæstinensiske nyhedsmedie Maan News.

Ifølge Gunness gør den israelske blokade af Gaza-striben det svært for nødhjælps-arbejderne at rydde op ovenpå stormen, og endnu sværere at forebygge at en lignende situation opstår igen.

Efter en uge, hvor de sociale medier har været fyldt med billeder af sne fra Jerusalem, Ramallah og Amman ovenpå rekordlave temperaturer og store mængder sne, der føg over hele regionen i den seneste uge, har Gaza været særdeles hårdt ramt.

Israelsk blokade har store konsekvenser

Der har været meldinger om manglende elektricitet både på Vestbredden og i Israel på grund af vejret. Gazas i forvejen sårbare infrastruktur, har betydet rent kaos for den tætbefolkede stribes beboere.

Palæstinensiske medier skriver, at omkring 5.000 blev evakueret under selve stormen og at omkring 2.000 stadig søndag befandt sig i de shelters, der blev sat op til dem, der måtte forlade deres hjem på grund af vandmasserne.

Mangel på elektricitet og brændsel er ikke nyt for befolkningen i Gaza, da det er noget de lider under året rundt. Den lille plet land, som ligger omkring 70 km syd for Tel Aviv, rammes også ofte af oversvømmelser i vintermånederne.

Vejret i år har været hårdere end længe og Israels blokade, der startede i 2007 som protest imod Hamas’ valgsejr (og raketbeskydning) i striben i 2006, betyder en gradvis nedbrydning af infrastrukturen, som gør stedet særligt sårbart overfor pludselige forandringer i vejret, som den i sidste uge.