Et enigt Folketinget har fredag vedtaget beslutningsforslag B 197 om borttransport af rester fra Libyens kemiske våbenlager.
Det betyder, at Danmark påtager sig en ledende rolle i en international maritim operation, der skal transportere rester fra Libyens tidligere kemiske våbenprogram sikkert ud af landet, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Allerede for to dage siden, onsdag 17. august sejler krigsskibet Absalon mod Middelhavet, skriver Berlingske.
Det helikopterudstyrede krigsskib skal beskytte det andet danske skib, et transportskib, der skal stå for den egentlige transport af kemikalierne.
Transportskibet har en besætning på 18 mand og krigsskibet har 120 i besætningen. Dertil kommer en stab på 20 personer, der skal lede operationen og yderligere omkring 90 personer fra Beredskabsstyrelsen, Skat og forsvarets specialstyrker. Altså knap 230 personer.
Det anslås at operationen vil koste Danmark omkring12 millioner kroner, skriver Berlingske.
“Vi er en troværdig partner”
I forbindelse med folketingsbeslutningen siger udenrigsminister Kristian Jensen(V):
”Vi får en hovedrolle i en vigtig operation med at fjerne rester af Libyens kemiske våbenlager, der ellers risikerer at falde i de forkerte hænder. Det er en vigtig opgave, og den er meget værdsat af vores internationale samarbejdspartnere. Det viser endnu en gang, at Danmark er en troværdig partner, der udviser ansvar og bidrager til international fred og stabilitet.”
Og forsvarsminister Peter Christensen (V) tilføjer:
”Forsvaret har en rigtig god erfaring fra en lignende operation i Syrien i 2013-2014. Det glæder mig derfor, at Forsvarets kompetencer endnu engang efterspørges af FN og OPCW. Det danske skibsbidrag vil inden for kort tid være klar til at påbegynde operationen i koordination med OPCW og allierede partnerlande. Jeg er meget stolt af den store indsats, der er gjort for at forberede denne vigtige operation, og jeg sætter utrolig stor pris på den brede opbakning fra Folketinget. En bred politisk opbakning er vigtig for de danskere fra Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og SKAT, som vi sender ud.”
Generaldirektøren for Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), Ahmet Üzümcü roser Folketingets beslutning og udtaler:
”Danmark lederskab er både velkomment og vitalt, og vil hjælpe Libyen med at leve op til sine forpligtelser under Kemivåbenkonventionen om at destruere disse resterende kemikalier”.