Den 29. september klokken 11 kom EU-domstolen med en vigtig afgørelse: EU’s handelsaftaler med det besatte Vestsahara annulleres – og fremadrettet må der ikke indgås aftaler med landet, som ifølge FN har været besat af Marokko siden 1975.
Således sætter EU-domstolen foden ned over for EU-Kommissionens handelsaftaler med Vestsahara gennem Marokko. Domstolen lægger særligt vægt på, at EU-Kommissionen ikke har fået – eller forsøgt at få – eksplicit samtykke fra Vestsaharas folk, saharawierne, skriver Global Aktion i en pressemeddelelse.
Kommissionen har kun rådført sig med repræsentanter fra besættelsesmagten, lyder dommen, og da Marokko og Vestsahara er to separate områder – i domstolens øjne – kan aftaler mellem EU og Marokko kun omfatte Vestsahara, hvis landet giver eksplicit samtykke til dette.
”Afgørelsen er en monumental sejr for Vestsaharas befolkning. Nu er tiden inde til, at EU’s institutioner respekterer deres egen domstol,” siger Morten Nielsen fra Global Aktion, som også er bestyrelsesmedlem i Western Sahara Ressource Watch (WSRW), der er en organisation i Vestsahara, som undersøger virksomheder og regeringer, der arbejder for Marokkos interesser i området.
Læs også: Har verden glemt alt om Vestsahara?
Marokko profiterer på ulovligt fiskeri og eksport til Europa
Dykker man længere ned i samarbejdet mellem Marokko og EU, viser det sig, at det ikke er første gang, at EU-domstolen har måtte tage stilling til, hvorvidt handel mellem EU og Marokko på vegne af Vestsahara er lovligt. Western Sahara Ressource Watch har udarbejdet rapporten ’Above the Law’ (2020), som handler om, hvordan EU-Kommissionen systematisk har ignoreret EU-domstolens afgørelser i forbindelse med handelsaftaler på vegne af det besatte Vestsahara.
I 2016 afgjorde domstolen, at varer fra Vestsahara ikke er omfattet af aftaler mellem EU og Marokko. Alligevel måtte domstolen i 2018 endnu en gang slå fast, at Vestsahara ikke kan indgå i handelsaftaler mellem Marokko og EU, viser rapporten. Europæiske fiskere har ulovligt kunne fiske i Atlanterhavet ud for Vestsaharas kyst, og kravet om, at befolkningen skal give eksplicit samtykke til sådanne aftaler, er blevet ignoreret.
Hvis ressourcer fra et besat land – som Vestsahara i dette tilfælde – skal udnyttes, kræver det ifølge Folkeretten, at det kommer befolkningen til gode. EU-Kommissionens fiskeri- og handelsaftaler med Marokko på vegne af Vestsahara kommer dog ikke den oprindelige befolkning i Vestsahara til gode, skriver Global Aktion i pressemeddelelsen fra den 29. september. WSRW’s rapport viser det samme. ”Halvdelen af Marokkos eksport af fiskemel til Tyskland i 2019 kom fra Vestsahara,” står der i rapporten. Fiskemel anvendes blandt andet i foder til opdræt af fisk, men også i foder til smågrise, fjerkræ og kæledyr. WSRW har også sporet eksport af fiskeolie, der stammer fra en ikke-bæredygtig produktion i Vestsahara, til Holland og Frankrig.
Danmarks regering har også et ansvar
EU’s samarbejde med Marokko er blevet stærkere og stærkere, skriver James Moran, som er forsker i tænketanken Centre for European Policy Studies, i en kommentar i Euractiv. Det handler i særdeleshed om bekæmpelse af terrorisme og kontrol med illegal migration. Derudover bliver der samarbejdet om den grønne omstilling på tværs af Middelhavet.
EU-Kommissionens første reaktion på afgørelsen kom som en samlet erklæring fra EU og Marokko, hvori EU’s repræsentant Josep Borrell og Marokkos udenrigsminister, Nasser Bourita, slår et fortsat samarbejde fast. De ”vil tage de foretage de nødvendige foranstaltninger for at sikre en lovlig ramme for handelsrelationen mellem EU og Marokko, der garanterer kontinuitet og stabilitet.”
Vestsahara-ordfører fra Enhedslisten, Christian Juhl, mener, at ansvaret ligger hos institutionerne.
”Institutionerne må nu sikre en klar praksis, der skal være i overensstemmelse med EU’s egen domstol, ellers hører alting op,” skriver han til Globalnyt.
I kraft af at den danske regering har støttet de ulovlige aftaler, har den også et ansvar i sagen, mener Christian Juhl.
”Det må nu være slut,” skriver han og oplyser, at han har indkaldt udenrigsministeren i samråd med Folketingets Udenrigsudvalg for at få den danske regering til at følge EU-domstolens afgørelse.