Marokkansk fodboldspiller skriver VM-historie med hijab

Den 25-årige marokkanske forsvarsspiller Nouhaila Benzina bliver den første kvinde, der bærer en hijab til et verdensmesterskab.


Foto: Getty Images
Morten Scriver Andersen

1. august 2023

Under Marokkos anden kamp ved dette års VM i Australien og New Zealand er der særligt én spiller, som skiller sig ud på banen, nemlig den 25-årige marokkanske forsvarsspiller Nouhaila Benzina.

Ligesom sine holdkammerater er Benzina iklædt den hvide landsholdstrøje, men som den eneste bærer hun også den muslimske hovedbeklædning hijab. Med det hvide tørklæde om hovedet er hun derfor den første fodboldspiller nogensinde til at bære hijab under et verdensmesterskab i fodbold.

Piger vil kigge på Nouhaila Benzina (og tænke) ’Det kunne være mig

Assmaah Helal, medstifter af Muslim Women in Sports Network

”Piger vil kigge på Nouhaila Benzina (og tænke) ’Det kunne være mig’,” siger australske Assmaah Helal til nyhedsbureauet AP. Hun er medstifter af netværket Muslim Women in Sports Network, som arbejder for at styrke muslimske kvinders stemme i sport.

Helal håber, det vil inspirere politikere og beslutningstagere til at skabe et mere åbent og inkluderende rum for muslimske kvinder og piger, som gerne vil være en del af sporten.

Lovligt siden 2014

Det har ikke altid været muligt for fodboldspillere at bære religiøse hovedbeklædninger under en kamp. I 2007 forbød en dommer i Canada en 11-årig pige i at bære hijab under en klubkamp, og sagen endte hos Det Internationale Fodboldforbund, FIFA.

Her besluttede de, at det skulle være ulovligt for kvinder at bære religiøse hovedbeklædninger under fodboldkampe, med mindre man kunne se spillerens nakke. Ifølge FIFA skyldes det ”sundhed og sikkerhed”.

”Det sendte et virkelig stærkt signal til muslimske kvinder, særligt dem som bar hijab, om at vi ikke hører til i sporten,” siger Assmaah Helal til AP. Hun var også en af de muslimske aktører, som var med til at kæmpe for, at muslimske kvinder skulle have ret til at bære religiøse hovedbeklædninger under fodboldkampene.

Deres kamp bar frugt i 2014, da FIFA ændrede reglerne og dermed gav de kvindelige fodboldspillere lov til at bære tørklæde under en kamp.

Mere end én historieskrivning på banen

Det er ikke kun forsvarsspilleren Nouhaila Benzina, der har skrevet historie under årets slutrunde. Med Marokkos sejr på 1-0 over Sydkorea, er det første gang, at det nordafrikanske land har vundet en kamp ved VM.

Det er faktisk første gang, at det marokkanske hold er med til VM i fodbold og dermed også det første arabiske fodboldhold.

”Målet med vores arbejde er at vise, at selv i Marokko, som er et muslimsk og konservativt land, har vi den nødvendige åbenhed og kommunikerer de værdier, vi ønsker,” sagde holdets anfører Ghizlane Chebbak forud for slutrunden i et interview med BBC.

Marokko er blandt fire afrikanske lande, som deltager ved årets VM i Australien og New Zealand.