En række europæiske og internationale tømmerselskaber har over de seneste år betalt millioner af euro til de stridende oprørsgrupper i Den Centralafrikanske Republik.
Store beløb er blandt andet betalt i bestikkelse og som beskyttelsespenge for at kunne blive ved med ulovligt at eksportere tropisk træ fra det uroplagede land.
Det hævder en ny rapport fra den internationale NGO Global Witness, der arbejder med sammenhængene mellem skovdrift, korruption og konflikt.
”Europæiske træhandlere og -importører er med til at finansiere og forlænge krigen i Den Centralafrikanske Republik, når de handler med de her tømmerselskaber. Alene i 2013 betalte de op til 3,4 mio. euro (25, 4 mio. kroner red.) til oprørsgrupper,” siger Jules Caron, kampagnerepræsentant fra Global Witness, til Globalnyt.
Mens de 25 mio. kroner er gået til Seleka-oprørerne, er mindre beløb bl.a. gået til de såkaldte Anti-balaka-oprørere, der senere vandt kontrollen over de skove, selskaberne arbejder i.
I 2013-2014 stod de to grupper for den voldsomme forfølgelse af henholdsvis kristne og muslimske civile, der i det sidste tilfælde blev defineret som regulær etnisk udrensning af bl.a. Amnesty International.
‘Ikke en krig hvor de angriber hvide mennesker’
Ifølge EU-lov må der kun importeres træ, som er blevet fældet i overensstemmelse med oprindelseslandets lovgivning.
Global Witness hævder, at ingen af de tre udenlandske tømmerselskaber, der står for fældningen af næsten al træ, der eksporteres fra Den Centralafrikanske Republik, overholder lokal lovgivning.
Krav om oprindelige folks rettigheder, beskatning og miljø- og bæredygtighedshensyn i de svindende regnskove bliver ikke overholdt, og træet er dermed ulovligt.
De tre selskaber, der er fra henholdsvis Frankrig, Libanon og Kina, står for den direkte betaling til oprørsgrupperne, og det ulovlige træ bliver så især opkøbt af franske og tyske virksomheder.
Men også et dansk selskab er involveret. Global Witness har i Kina fundet centralafrikansk træ, som ifølge mærkningen er eksporteret af sjællandske Hvalsø Savværk A/S.
Hvor meget, og hvorvidt Hvalsø også importerer centralafrikansk træ til Danmark, kan Global Witness ikke sige noget om.
Global Witness har været i kontakt med de indblandede virksomheder (dog ikke Hvalsø Savværk A/S, som både Global Witness og Globalnyt forgæves har forsøgt at få en kommentar fra), og ifølge Jules Caron er selskaberne bestemt klar over, at de involverer sig i en alvorlig konflikt.
I et undercover interview med den største importør af ulovligt centralafrikansk træ, franske Tropica-Bois, udtaler en repræsentant:
”Det er Afrika. [Krig] er så almindeligt, så vi tager os ikke rigtig af det. Det er ikke en krig, hvor de angriber hvide mennesker. Det er ikke en krig, vi bliver nødt til at undgå.”
Ny ‘konflikt-ressource’
På German Institute of Global and Area Studies er direktøren for Institute of African Affairs, Professor Andreas Mehler, ikke overrasket over de europæiske og internationale selskabers rolle i konflikten, men han kalder træ for en ‘ny konflikt-ressource’.
”Jeg vil tilføje, det ikke kun er tømmer, der er med til at finansiere konflikterne i Den Centralafrikanske Republik. Selvfølgelig bliver vi nødt til at nævne diamanter, elfenben og mange andre ressourcer, og som situationen er nu, er det hovedsagligt militser og oprørsgrupper, der kan beskatte og profitere på det. Men i denne sammenhæng er træ en forholdsvis ny ting,” siger han.
Jules Caron mener også, at sammenlignet med for eksempel olie og diamanter er det forholdsvist nyt at tale om træeksport som voldelige konflikters finansieringskilde, men han tilføjer, at der er en række tidligere eksempler, blandt andet fra Liberia og Cambodia.
Global Witness opfordrer nu til et stop for al handel med træ fra Den Centralafrikanske Republik, indtil det kan påvises, at det er lovligt og ikke finansierer væbnede grupper.
Jules Caron understreger, at EU’s lovgivning allerede dikterer dette, men at der ikke gøres meget for at håndhæve den.
”Uden implementering betyder det en fortsættelse af status quo. Lad os ikke glemme, at Frankrig sidste år brugte 231 mio. euro på fredsbevarende operationer i Den Centralafrikanske Republik. Hvis du laver en cost-benefit-undersøgelse her, giver det sikkert bedre mening at stoppe finansieringen af oprørsgrupperne i stedet for at pumpe penge i nye militæroperationer,” tilføjer han.
Det er Andreas Mehler enig i, men han understreger, man ikke skal bilde sig ind, at roden til konflikterne ligger hos tømmerselskaberne.
”Og så skal man ikke tro, at et stop for europæisk import kommer til at stoppe finansieringen. Derefter må vi så først se, om det ikke bare finder nye steder hen, hvor EU ikke er en spiller,” siger han.