Portugisiske FN-soldater mistænkt for diamantsmugling

Rwandiske soldater udgør størstedelen af de fredsbevarende FN-styrker i Den Centralafrikanske Republik. Her ses "de blå hjelme" på arbejde i hovedstaden Bangui under præsidentvalget den 27. december 2020.
Foto: Nacer Talel/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer

17. november 2021

Det var beskyldninger om, at portugisiske soldater har deltaget i smugling under en FN-udsendelse, der mandag den 8. november fik myndigheder i det sydeuropæiske land til at skride til handling. Over 300 mand deltog i den store operation, der førte til ti anholdelser og ransagninger af omkring 100 militære anlæg og private hjem. Det skriver flere medier.

Angiveligt har portugisiske soldater under deres udsendelse som fredsbevarende FN-styrke i Den Centralafrikanske Republik (CAR) deltaget i smugling af både diamanter, guld og narkotika. Smuglervarerne skulle være sendt ud af det konfliktfyldte land via militærfly, der fløj mellem CAR og Portugal.

“Vi efterforsker et kriminelt netværk med internationale forbindelser, som stiler mod at tjene ulovlige penge på smugling af diamanter og guld, narkotikahandel, forfalskning af penge og at sætte falske penge i omløb,” lød det i en udtalelse fra det portugisiske Retspoliti ifølge The Guardian. Ordensmagten eftersøger desuden påstande om it-bedrageri og hvidvaskning af penge. 

Rig på ressourcer og konflikt

Portugisiske soldater har deltaget i FN-missioner i CAR siden 2014.

Portugals hær oplyser, at den blev bekendt med mistankerne allerede i december 2019, og landets forsvarsminister skal have informeret FN sidste år.

“De væbnede styrker tager fuldstændig afstand fra denne adfærd, som er i modstrid med den militære institutions værdier,” lød det fra landets hær. Det skriver Reuters.

Portugals udenrigsminister og tidligere forsvarsminister, Santos Silva, udtaler også kritik over den påståede smugleraktivitet, men understreger samtidig, at det ikke er, hvad man normalt forbinder med hans lands soldater.

”Både i min tid som forsvarsminister og nu udenrigsminister er det eneste, jeg har hørt om portugisiske styrkers deltagelse i internationale fredsbevarende missioner, anmodninger om, at vi skal fortsætte og styrke vores tilstedeværelse,” siger Silva til portugisiske Publico.

CAR er et land rig på både ressourcer og konflikt, og siden slutningen af 2020 er landet atter sunket ned i en voldsspiral, der har fordrevet mere end 1,45 millioner mennesker fra deres hjem. Det viser den seneste opgørelse fra OCHA, FN’s kontor for koordinering af humanitære anliggender.

Læs også: Mere end hver fjerde centralafrikaner er lige nu fordrevet

180 portugisiske tropper bidrager lige nu til FN’s MISUCA-mission i Den Centralafrikanske Republik, der består af 11.195 fredsbevarende soldater i det centralafrikanske land.