Dokumentarfilmen ’The Bullet and the Virus’ er et nærbillede af, hvordan coronapandemien udfoldes og bekæmpes i et slumområde, Mathare-slummen i Kenya. Vi er med helt i front, hvor intense scener viser, hvordan regeringen – og ikke mindst politiet – forsøger at opretholde de restriktioner og tiltag, der skal holde coronavirusset ude af slummen, og hvilke konsekvenser det har, for Mathares beboere.
Filmen, der er lavet på bestilling fra BBC Africa Eye, er optaget, redigeret og medproduceret af Elijah Kanyi, én af Kenyas førende dokumentarister, der selv har rødder i Mathare.
Den er nomineret til en Rory Peck Award, hvor den er blandt de tre finalister til at vinde i kategorien News Features Award. Prisen uddeles den 24. november.
Sammenhold
’The Bullet and the Virus’ begynder, netop som coronapandemien rammer det kenyanske samfund og præsident Uhuru Kenyatta indfører restriktioner. Dette sker kort efter, at Danmark lukkede ned i marts.
Vi følger Elijah Kanyi gennem Mathare-slummen, et af hovedstaden Nairobis slumområder, mens han som journalist og filmmand dokumenterer slummens møde med restriktioner, virus og politivold i forbindelse med opretholdelsen af udgangsforbuddet fra klokken 7 aften til 5 morgen.
Det første offer for politiets aggressive adfærd er en 13-årig dreng. Han bliver skudt i sit hjem en af de allerførste aftner, politiet er på gaden i Mathare. Drengen dør på stedet, og Kanyi opsøger hans mor og er til stede, da politiet undskylder offentligt.
Da coronapandemien ramte Kenya og slumområderne, mistede katastrofalt mange arbejdere – og især løsarbejdere – deres mulighed for at tjene penge. Nedlukningen af virksomheder og industri tvang beboerne til at blive i slummen og fik tiden til at gå sammen med familie og venner eller arbejdskammerater.
”Er du ikke bange for, at I færdes så tæt i slummen? ” spørger Kanyi en af sine venner, der svarer: ”Jo, jeg er bange, men her hos os i Afrika, er det almindeligt at være sammen, både når du har det dårligt, og når det går godt.”
På en elegant måde får Kanyi slået fast, at sammenhold og det at være sammen er en vigtig del af den kenyanske kultur og noget, selv ikke coronavirus kan lave om på.
Folk dør af vold, ikke virus
Kenya har, ligesom flertallet af afrikanske lande, oplevet en mild pandemi, men det betyder ikke, at der er roligt i Mathare. Filmen dokumenterer, hvordan politivold, særligt i forbindelse med opretholdelsen af udgangsforbuddet, er skyld i flere dødsfald, og de natlige scener med et politi, der tæsker løs på beboerne i Mathare i stedet for at minde dem om at overholde udgangsforbuddet, bliver flere.
Først i slutningen af filmen møder vi et offer for Covid-19 – alle tidligere dødsfald har politiet været skyld i. Gennem Kanyi følger vi den smittede, en ældre dame, da Læger uden Grænser sender hende til et hospital uden for slummen, og siden da hun dør.
’The Bullet and the Virus’ giver et unikt indblik i, hvordan hvor de fleste er mere optagede af at skaffe mad end at købe masker, og hvor de hele tiden skal afveje, hvad de skal være mest bange for: Politiets kugler eller den usynlige virus.
Se ‘The Bullet and the Virus’: