Fattige fiskere gør millionfund i maven på død hval

gettyimages-1049400188
Særligt fiskere fra havebyen Hodeidah i provinsen af samme navn har været hårdt presset af borgerkrigen, der har gjort det ekstremt vanskeligt for dem at bedrive deres erhverv.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

2. juni 2021

Selvom begivenhederne i denne historie fandt sted for tre måneder siden, gør det den ikke mindre eventyrlig. Hør nu bare her.

Der var engang en gruppe fattige lokale fiskere, der satte ud fra deres landsby i Yemens sydlige Aden-provins. Med ombord var også en gruppe fiskere fra den mere farlige kyststrækning Hodeidah.

Yemen har i seks år været skueplads for en voldsom borgerkrig, der har smadret landet i en sådan grad, at det af FN har fået betegnelsen ”verdens værste humanitære katastrofe.”

Læs også: Yemen er konflikten, der bare bliver ved

Den udbredte usikkerhed og vold har også sat sit præg på havene og afholdt tusindvis af civile fra deres levebrød: fiskeri. De svære tider betyder, at fiskere rykker sammen i bådene og deler udgifter og gevinster lige, og det er altså grunden til, at Hodeidah-fiskerne var med denne dag.

Det er alle ret glade for i dag. For fiskerne fra Hodeidah er nemlig gode til at skelne hvalarter fra hinanden, og da en af udenbysfiskerne fik øje på et kadaver af en kaskelothval, råbte han de andre an.

”Vi havde sejlet forbi den døde fisk mere end én gang, uden at tænke nærmere over det, da havet er fuld af døde fisk,” siger en af de lokale fiskere til Middle East Eye

I maven på den døde kaskelot fandt de nemlig en 127 kilo tung ambraklump – det næststørste fund nogensinde.

Ambra er en yderst sjælden substans, der dannes i tarmene på kaskelothvaler – og kun i mellem en og fem procent af dem. Produktet er et eftertragtet – og derfor værdifuldt – element i parfumefremstilling, da olie fra ambra får duften i parfume til at holde længere.

Et helt nyt liv
Efter at have fået hjælp fra ni andre både og deres besætninger lykkedes det fiskermændene at få kadavret op på stranden, hvor de skar det op og gjorde fundet.

”Det lugtede ikke godt – men det var en masse penge,” siger en af de heldige fiskere til BBC.

De i alt 100 fiskere, der hjalp til, lavede en aftale, hvor de delte udbyttet – også de mænd, der bevogtede ambraklumper, før de kunne sælge den, fik deres del. De endte med at sælge klumpen til en køber fra de Forenede Arabiske Emirater for 1,5 millioner dollars.

Den gennemsnitlige årsindkomst i Yemen ligger på omkring 800 dollars efter den officielle kurs, så fundet har ændret livsbanen for ikke blot de medvirkende, men for hele lokalområdet, da de gavmildt delte ud og hjalp dem, der havde behov.

Selv kunne fiskerne købe huse og både og kan blive gift, da de nu har penge til at forsørge en familie. På trods af deres enorme held har de ikke opgivet deres kald:

”Jeg bliver ved med at vende tilbage til havet, selvom jeg ikke fanger noget. Det er i mit blod.”

Fordi kaskelothvaler er en truet dyreart er salg af ambra forbudt i flere lande, blandt andet USA og Australien. 

Se, det var et rigtigt eventyr.