Fem asiatiske lande er skurkene bag det meste plastik i havene

plastic_albatross_chick_remains_forest_kim_starr_usgs
Resterne af en albatros, der har fortæret flere stykker plastik, blandt andet en lighter og et skruelåg.
Foto: Forest & Kim Starr, USGS
Forfatter billede

Konsekvenserne af, at der ligger enorme mængder plastikaffald i verdenshavene, er blevet studeret grundigt i de senere år.

Hvad der ikke er blevet studeret så grundigt er, hvor meget af den plastik, der kommer fra landjorden, og hvor den så kommer fra. Men nu er en ny undersøgelse med til at kaste lidt mere lys over de spørgsmål, skriver nyhedssitet Asian Correspondent.

Undersøgelsen “Plastic waste inputs from land into the ocean”, som for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Science, viser, at der produceres omkring 275 millioner tons plastikaffald i 192 af verdens lande. Af det havner et sted mellem 4,8 og 12,7 millioner tons i havet.

Langt det meste af det kommer fra fem asiatiske lande, der oplever økonomisk vækst og en voksende middelklasse. De har imidlertid også svært ved at holde trit med deres egen vækst, skriver Asian Correspondent.

Det er Kina, Indonesien, Filippinerne, Vietnam og Thailand, det drejer sig om.

Omkring 80 procent af den plastik, der ender i havene, kommer fra land og bliver i de fleste tilfælde skyllet ud i havet via en flod eller blæst i havet af vinden.

De sidste cirka 20 procent kommer fra skibe og boreplatforme på havet.

Resultatet er bl.a., at der midt ude i Stillehavet hvirvler en kæmpeø rundt af plastik 30 gange så stor som Danmark, den såkaldte Great Pacific Garbage Patch.

Når plastikken ligger i havvandet, bliver meget af den opløst, men ikke nedbrudt. Det indebærer en akut trussel for fugle, fisk, skildpadder og andre dyr, der lever i og omkring vandet.

Det betyder, at mennesker får disse plastikpartikler og anden forurening i os, når vi spiser fisk.

Læs mere hos Asian Correspondent.

Opdatering: I 2020 blev et nyt studie publiceret, der viser, at USA faktisk er den nation, som genererer mest plastikaffald, både i absolutte tal samt målt per indbygger. Her medregner forskerne tal for eksport af plastikskrald.  

Læs historien her: Nye tal peger på en anden skurk bag plastikskrald i oceanerne