Femicide var måske kenyansk OL-stjerne Agnes Tirops endeligt

gettyimages-1018892076
Agnes Tirop, en af Kenyas store løbere, blev myrdet inden hun fyldte 26.
Foto: Stephen Pond - British Athletics/British Athletics via Getty Images
Forfatter billede

22. oktober 2021

Ved dette års Olympiske Lege i Tokyo blev Agnes Tirop nummer fire i disciplinen 5.000 meter løb, hun vandt bronze i 10.000 meter til Verdensmesterskabet i atletik i både 2017 og 2019. I september måned slog hun verdensrekorden for 10 kilometer løb til et landevejsløb i Tyskland, skriver BBC.

Kun 10 dage før, hun ville være fyldt 26 år, blev Agnes Tirop fundet død i sit hjem i byen Iten, og man mistænkte hurtigt hendes mand, som var forsvundet. Agnes Tirop var blevet stukket i både hals og mave med en kniv, hvilket forårsagede hendes død, vurderede politiet ifølge BBC. Hendes mand, Ibrahim Rotich blev torsdag i sidste uge anholdt i Mombasa, da han efter sigende var på vej ud af landet, og er foreløbig sigtet for mordet på topatleten.

Kenya og verden i sorg
Kenya er i sorg, og både atletikstjerner og præsident Uhuru Kenyatta opfordrer politiet til at finde den eller de ansvarlige for mordet. Kenyatta udsendte i sidste uge en pressemeddelelse, hvor han udtrykker sin sorg over tabet af Agnes Tirop:

“Det er foruroligende, fuldkommen ulykkeligt og meget trist, at vi har mistet en ung og lovende atlet i en alder af 25 år, der har bragt vores land så meget ære gennem sine præsentationer på den globale atletikscene,” skriver Kenyatta, som opfordrer politiet til at finde den eller de ansvarlige for mordet, så de kan stilles for retten.

Uden for Kenyas landegrænser udtrykker andre kvindelige OL-atleter sorg og respekt for Agnes Tirop. Halima Nakayi, ugandisk verdensmester i 800 meter løb, skriver på sociale medier:

”Vi er dybt chokerede over at høre om vores medatlet Tirop Agnes pludselige død. Jeg kondolerer til hendes familie, venner og det kenyanske atletikforbund,” gengav BBC.

Den Olympiske Komite udtrykker også sorg over mordet på Tirop, og præsidenten for komiteen, tyske Thomas Bach, skriver på Twitter:

”Jeg er dybt chokeret over Agnes Tirops tragiske død, et ungt og dygtigt talent. Hendes præsentationer til De Olympiske Lege i Tokyo 2020 gav både håb og inspiration til mange mennesker. Mine tanker går til det kenyanske olympiske fællesskab og særligt til hendes venner og familie”.

Manglende opmærksomhed på problemet
Selvom Kenya og resten af verden har udtrykt respekt og sorg over Agnes Tirops død, er der også flere personer på sociale medier, der har kritiseret det globale samfund og internationale medier for manglende dækning af mordet på Agnes Tirop og på femicide generelt. Femicide er mord på piger eller kvinder særligt begået af mænd og baseret på kvindernes køn.

Instagram-profilen nowhitesaviors (ingen hvide frelsere), som har mere end 900.000 følgere, har blandt andet delt et billede af Tirop med en lang tekst, der kritiserer den manglende opmærksomhed, kontoen mener, at mordet og femicide generelt har fået.

I teksten opfordres også til samtaler omkring gender-based violence, kønsbaseret vold, hvor kvinder skades af dem, ”der burde få dem til at føle sig trygge,” skriver kontoen.

Også på Twitter kritiserer forskellige brugere den manglende opmærksomhed, mordet har fået.

En bruger, Dr Leyla Sirad Hussein, skriver: ”STILHEDEN VERDEN OVER, NÅR SORTE KVINDER SKADES OG SLÅES IHJEL, SIG HENDES NAVN,” og bruger et hashtag, #Justice4Agnes, der gengives og retweetes på Twitter igen og igen.

En anden bruger, der deler Dr Leyla Sirad Husseins tweet og #Justice4Agnes, skriver: ”Det her er femicide. Dét er den igangværende pandemi. Dét er terrorisme.”

Brugeren kalder femicide for en igangværende pandemi, og vold mod kvinder betegnes også af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som en ”skygge-pandemi” opstået under Covid-19. Partnervold er steget under pandemien, der har øget kvinders sårbarhed over for voldlige partnere samtidig med, at kvinderne har haft mindre adgang til for eksempel krisecentre eller andre former for hjælp på grund af restriktioner og nedlukninger.

Femicide i Kenya
Partnervold er et globalt fænomen, og WHO estimerer, at næsten en tredjedel af verdens kvinder udsættes for en eller anden form for fysisk eller seksuel vold af deres partner i deres livstid. Femicide, som er forbrydelser mod kvinder, er også et globalt problem, og WHO skønner, at 38 procent af alle mord på kvinder begås af deres partner.

I Kenya er tallene højere end det globale gennemsnit, og data fra 2014 viser, at omkring 41 procent af kvinderne i Kenya har rapporteret om fysisk eller seksuel vold fra deres ægtemænd eller partnere.

At andelen af kvinder i Kenya, der oplever fysisk eller seksuel vold, er så høj, bygger måske på kulturelle og sociale normer: Undersøgelsen fra 2014 indikerer nemlig, at omkring 42 procent af respondenterne (både mænd og kvinder) mener, at hustruvold er acceptabelt under visse omstændigheder. Antallet af kvinder, der finder hustruvold acceptabelt under visse omstændigheder, stiger alt efter hvor mange børn, kvinderne har, mens det falder alt efter uddannelsesniveau og rigdom.

Der er adskillige tiltag i Kenya, der skal forebygge partnervold. I 2014 lancerede regeringen en politik for kønsbaseret vold, hvori staten anerkender, at bæredygtig udvikling ikke kan finde sted i et miljø, hvor kønsbaseret vold sker på daglig basis. Derfor indebærer politikken både forebyggende tiltag samt effektive tjenester til ofre og overlevende.

Noget tyder dog på, at politikken ikke har være helt så effektiv, som man kunne have håbet, hvis man kigger på tallene for partnervold i Kenya under Covid-19.

Faktisk viser en undersøgelse fra Human Rights Watch foretaget mellem juni 2020 og februar 2021, at der har været en stigning i telefonisk anmeldelse af vold mod kvinder i Kenya på 301 procent i de første to uger af den første lockdown i landet i marts og april 2020, skriver Al-Jazeera.

Human Rights Watch anklager endda i undersøgelsen den kenyanske regering for at have faciliteret flere voldssager og slår fast, at regeringen burde have forventet og afværget en stigning i partnervold under pandemien.