Filmfestivalen Arabian Nights åbner et vindue til en mere nuanceret arabisk verden

Filmfestivalen Arabian Nights slår dørene op for syvende gang den 15. august.


Foto: Cinemateket
Laurits Holdt

4. august 2022

Arabian Nights 2022

Filmfestivalen Arabian Nights slår dørene op for syvende gang den 15. august.


Foto: Cinemateket

Cinemateket i det centrale København danner for syvende gang de fysiske rammer om årets store arabiske filmfestival. Festivalen kører fra 15. august til 16. september, og arrangørerne lover masser af sanseoplevelser, følelser og indsigt.

Som det er sædvane, ledsages mange af filmene af forskellige typer af arrangementer – debatter, receptioner og introduktioner fra instruktører eller kendere af kultur, politik, historie og tendenser i de arabiske lande.

Festivalen er blevet til i samarbejde mellem Cinemateket, NASIM, Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, International Media Support, Finjan, KVINFO, diverse ambassader samt Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Globalnyt er partner på festivalen og vi bringer en række artikler, der tager læserne med bag filmlærrederne, hvor vi blandt andet møder nogle af instruktørerne.

Medlemmer af Globalnyt kan købe billetter til rabatpris til alle festivalens film og events (som regel 55 kr. mod normalt 85 kr.). Tilbuddet gælder kun ved fysisk henvendelse i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, Kbh. K. Dokumentation af medlemskab er ikke nødvendig.

Se festivalens program og bestil billetter her.

Du kan også hente festivalens program som pdf her.

Religiøs fundamentalisme, evige konflikter, krig og sporadisk, nærmest overjordisk rigdom. Det er den slags, som dominerer, når de fleste af os hører om den arabiske verden. Og så kan man godt glemme, at landene i Nordafrika og Mellemøsten naturligvis er lige så nuancerede og fulde af individer og ideer, som vores egen del af verden er det.

Filmfestivalen Arabian Nights åbner i august og september et vindue ind til den version af de arabiske lande og viser 20 film over en måned. 

”Vi ynder at sige, at den arabiske verden fortjener et andet blik end det, mainstream-medierne tilbyder. Men sandheden er også, at publikum fortjener det. Fordi filmene slet og ret er pissegode.”

Sådan siger Rasmus Brendstrup, festivalleder og til daglig programredaktør i Cinemateket, hvor festivalen er blevet afholdt siden 2015.

Hønemand og gravid mandlig fodboldspiller i Egypten

Som eksempel på en film, der sagtens kunne have været i almindelig biografdistribution nævner han den jordanske ’The Alleys’, som er krimi, kulturkløft og kærlighedsdrama i ét, og som er blevet rost internationalt og sammenlignet med Coen-brødrene på grund af sin sorte humor.

”På en måde er det symptomatisk, at vi må gribe til sammenligninger med Hollywood-navne, men det er jo fordi, vi ikke har nogen kollektiv forståelse af, hvad ’jordansk komediedrama’ eller for den sags skyld ’arabisk humor’ er,” siger Rasmus Brendstrup og tilføjer:

”Og måske er det godt det samme – for det er jo netop ikke én ting. Der er for eksempel en verden til forskel på to film fra Egypten i år, selv om de i referat kan lyde ret ens. I den ene bliver en mand til en høne, og i den anden bliver en mandlig fodboldspiller gravid. Men ’Feathers’ er den sorteste, skarpeste arthouse-samfundssatire, og ’Defending Champion’ er en mainstreamkomedie af den slags, der vækker latterbrøl i Cairos store biografer. Og begge er fed egyptisk filmkultur, så selvfølgelig skal det danske publikum have chancen for at opleve spændvidden.”

De to film kan begge opleves tirsdag den 16. august, hvor Egyptens ambassade byder på forfriskninger og snacks i Cinematekets Asta Bar, og hvor begge filmene introduceres på scenen.

‘Defending Champion’ er den engelske titel på den egyptiske komedie om fodboldspillere, der bliver gravid.

”De ledsagende arrangementer giver et indblik i, at filmenes fortællinger er levet liv og ikke kun noget, der finder sted på et filmlærred,” forklarer Rasmus Brendstrup.

”Andre dage kan det være levende musik eller poesioplæsning, der er med til at sætte tonen. Eller en debat om det samfund, filmen afspejler. Det er en del af festivalens idé, at filmene kommer til live i mødet med publikum og ikke bare som værker. Der er altid aspekter at diskutere eller blive klogere på. Det gælder film fra alle steder, men måske især film fra lande, vi ikke kender indgående.”

Det er syvende gang, at Cinemateket afholder Arabian Nights.

Festivalen åbner 15. august med to tunesiske film, vin og åbningsreception. Se hele programmet her.

Billetterne til de fleste film koster 85 kroner, men Globalnyts medlemmer kan købe dem til 55 kroner (se boks). Der kan være særpris for enkelte forestillinger – det vil fremgå af programmet.