For fred i Ukraine

En beboelsesejendom i Kyiv og beboernes biler blev tirsdag ramt af en Kamikaze-drone. En blev dræbt af dronen, der faktisk var blevet skudt ned, da den ramte bygningen.


Foto: Oleksii Samsonov /Global Images Ukraine via Getty Images
Kirsten Larsen

31. maj 2023

Jørgen Harboe

Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.

Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.

Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.

Han er desuden blogger på Globalnyt.

Regeringen vil øge sit bidrag til Ukraine-fonden med 7,6 milliarder kroner i år, skriver DR den 29. maj. DR tilføjer ifølge Ritzau, at regeringen næste år vil skyde 10,4 milliarder kr. i fonden.

Jeg er 100 procent enig med vores statsminister i, at Danmark bør yde alt, hvad vi kan, for at redde Ukraine fra at blive smadret og indlemmet i Rusland. 

Det betyder våben, men kan og bør Danmark kun bidrage med våben?

Det forlød tidligere i maj, at Ukraines præsident og Japans premierminister ønskede at indkalde til et fredstopmøde i juli. Venstres Michael Aastrup Jensen slog den 21. maj til lyd for, at Danmark burde lægge billet ind på, at mødet skulle holdes i København. 

En flot gestus! 

Men siden da har der, så vidt jeg ved, været tavshed om den sag. Der har kun været talt om våben.

Ukraine har åbenlyst brug for flere våben, men landet har lige så meget brug for fred, for uden fred gør våben ingen nytte. Derfor bør vi hilse det velkomment, at Aastrup Jensen og andre peger på, at Danmark har mere at tilbyde end militær oprustning. Hvis vi går tilstrækkelig langt tilbage i historien, kunne, turde og ville Danmark også bidrage til aktiv fredsskabelse. Det gjorde vi for eksempel, da de hvide og sorte i Sydafrika sagde stop for apartheid, og Danmark bidrog aktivt til den sandheds- og forsoningskommission, der var med til at afslutte apartheidregimet.

Både Rusland og Ukraine har lige så meget brug for fred, som landene nu har brug for våben. 

Jeg ville ønske, at Danmark kunne og ville levere begge dele i stedet for kun at poste milliarder i mere militær slagkraft til Ukraine! 

Uden fred er militæret irrelevant.