Fødselaren er født og opvokset i Århus, bor i Roskilde og arbejder i København.
Det globale begyndte egentlig i Ghana. Annelie Abildgaard var netop blevet færdig med gymnasiet og rejste med Mellemfolkelig Samvirke til det vestafrikanske land. Hun faldt for landet og det ghanesiske folk og vendte siden tilbage i forbindelse med sine universitetsstudier i etnografi og socialantropologi ved Aarhus Universitet.
”Jeg har altid haft trangen til verdensforbedring i blodet og lysten til at komme til Afrika,” fortæller Annelie Abildgaard og fortsætter:
”I 1993 vendte jeg tilbage for at lave syv måneders feltarbejde i en landsby i det nordlige Ghana. Jeg ville finde svar på, hvorfor kvinderne drak det forkerte vand. Det blev starten på et langt og frivilligt engagement i Ghana Venskabsgrupperne”.
Speciale i Afrika og Latinamerika
Annelie Abildgaard er født og opvokset i Århus som datter af Erling og Inge Abildgaard, der i dag er pensionerede, men som i mange år drev familievirksomheden Novax i Lystrup. Den drives nu af Annelie Abildgaards bror, Ole Abildgaard.
Hun er student fra Risskov Gymnasium og blev færdiguddannet fra Aarhus Universitet i 1997 med speciale i Afrika og Latinamerika.
Herefter gik turen østover til Roskilde, hvor hun bor med manden, journalist Thomas Ravn-Pedersen, der også er aktiv i udviklingsbranchen, og fire børn, hvoraf de to yngste – på 10 og 12 – går på Absalons Skole i domkirkebyen og de ældste – på 18 og 20 – på Roskilde Gymnasium.
Når tiden tillader det, rider Annelie Abildgaard i Boserup Skov. Derudover har hun en bestyrelsespost i DDS spejdergruppen Hjalte, og nyder ind imellem at være med i Roskildes pop-op kor.
Den røde tråd var altid uddannelse
Efter i nogle år at have undervist i bl.a. etnografisk metode, udviklingsteori og Afrikas antropologi på både Aarhus Universitet og Københavns Universitet, blev Annelie Abildgaard i 2002 ansat i det dav. IBIS som uddannelseskonsulent.
Hun brænder for uddannelse for alle, og har alle dage været en stærk forkæmper for uddannelse som vejen ud af fattigdom.
”Jeg har set, hvad forskellen er på børn, der får intetsigende gentag-efter-mig-undervisning, og børn der har engagerede lærere, som både fagligt og menneskeligt magter at engagere og udvikle eleverne til selvstændige kritisk tænkende mennesker,” siger hun og uddyber:
”Det har altid både forundret og begejstret mig, hvor stor forskel, det kan gøre at få de rigtige metoder og ressourcer ind i undervisningen, uanset om jeg har besøgt Oxfam IBIS’ skoleprojekter i Bolivia, Sierra Leone, Ghana eller Angola. Det virker overalt”.
Læseraketten
Derfor er der ifølge Annelie Abildgaard heller ingen undskyldning for, at der stadig er over 50 millioner børn i verden, som går glip af skolegang, og mange flere der ikke får undervisning af den kvalitet, de fortjener.
”Det er vigtigt, at mennesker selv får redskaberne til at skabe deres egne muligheder, og være stærke og selvstændige deltagere i at bygge deres egne demokratiske samfund,” siger hun.
Det kæmper Annelie Abildgaard fortsat for i sit daglige arbejde i Oxfam IBIS. Da hun kom til IBIS, stod hun i spidsen for at starte og lede Hele Verden i Skole-kampagnen med bogen ’LæseRaketten’.
Kampagnen er siden vokset og vokset og i dag en af de største, landsdækkende skolekampagner herhjemme. I 2008 fik hun plads i den store projektudførende NGOs ledelse og leder i dag Oxfam IBIS’ kommunikations- og fundraising-arbejde i Danmark.
Se også vor omtale i 2012 af fødselaren på
https://globalnyt.dk/content/lille-kvinde-med-stort-u-landshjerte