G4S gøres medansvalig for palæstinensers død i fængsel

Forfatter billede

Det danske initiativ Boykot G4S og den britiske organisation War on Want kræver, at G4S trækker sig fra alle israelske fængselsfaciliteter og opfordrer G4S til at standse medvirken til ulovlig israelsk tilbageholdelse og tortur af fanger.

I en pressemeddelelse fra organisationerne heder det, at ” både danske og britiske borgere kræver, at det dansk-britiske private sikkerhedsfirma G4S stilles til ansvar for sit engagement i Israels ulovlige tilbageholdelse og tortur af palæstinensere”.

Opfordringen kommer som reaktion på, at den 30-årige palæstinensiske Arafat Jaradat døde i Megiddo-fængslet i Israel, angiveligt efter at være tortureret i forhørscentret Al Jalameh på Vestbredden – begge steder i den israelske indenrigsefterretningstjeneste Shin Bets varetægt.

G4S leverer centrale kontrol- og overvågningssystemer til Megiddo-fængslet og udstyrer ligeledes Al Jalameh forhørscenter på Vestbredden.

For fem år siden indgik G4S en kontrakt om at levere sikkerhedssystemer til store institutioner, der hører under de israelske fængselsmyndigheder.

G4S leverer udstyr til Megiddo-fængslet samt en lang række andre israelske fængselsfaciliteter, deriblandt Keziot, Damon, Al Jalameh/Kishon og “the Russian Compound” i Jerusalem.

G4S installerer højteknologiske kontrol- og overvågningssystemer, indgangs- og visitationssystemer, kontrolrum, aflytnings- og optageudstyr, fiberoptiske kommunikationssystemer og meget andet.

Både israelske og palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer og organisationer, der arbejder for fangers rettigheder, har rapporteret mange tilfælde af tortur og mishandling af palæstinensiske fanger i Kishon/Jalameh-fængslet og i ”the Russian Compound” i Jerusalem.

Ifølge disse organisationer bliver palæstinensiske fanger slået, lænket i smertefulde stillinger i dagevis, nægtet søvn og lægehjælp og udsat for ekstreme temperaturer gennem lang tid.

Artikel 76 i den fjerde Genevekonvention forbyder overførsel af fanger fra besat territorium til besættelsesmagtens område.

Når G4S leverer udstyr til israelske fængsler, tjener virksomheden altså på adskillige brud på internationale konventioner, står der i pressemeddelelsen.