Gambia åbner sin første bro over floden

gambia-bro
Den 1,9 kilometer lange bro forbinder de to dele af Gambia og dermed også de to dele af Senegal.
Foto: Skærmbillede fra video i artiklen.
Laurits Holdt

24. januar 2019

Der var fest med blandt andre Senegals store sanger Youssou Ndour på scenen, to præsidenter der klippede farvede bånd over, biler og minibusser i lange rækker og masser af mennesker da den nye bro over Gambia-floden blev indviet mandag.

Åbningen af den nye bro betyder, at rejsende i det vestligste Vestafrika i nogle tilfælde kan skære en dag eller mere af turen fra den ene til den anden ende af Senegal.

Gambia ligger langs floden af samme navn som en kile fra Atlanterhavet ind i Senegal. De to dele af Gambia på henholdsvis nord- og sydsiden af floden har altid kun været forbundet med færger, der i bedste fald har haft en ustabil overfartsfrekvens.

Derfor har rejsende enten skulle vente på en færge – nogle gange i dagevis – eller køre hele vejen uden om Gambia til byen Gouioumbo.

Sparer timer og dage

Der er omkring 450 kilometer fra hovedstaden Dakar til hovedbyen Ziguinchor i Senegals sydlige Casamance-provins. Men hvis man tidligere ville over broen ved Gouioumba, så var turen omkring 900 kilometer og tage en dag eller mere.

Ifølge BBC vil Dakar-Ziguinchor-turen for fremtiden kunne klares på omkring fem timer.

Det er derfor nok ikke en overdrivelse at sige, at broen vil revolutionere handel og transport i de to lande.

Til sommer åbner broen for lastbiltrafik, og så bliver det muligt at transportere fordærvelige varer mellem både de to dele af Gambia og de to dele af Senegal, hvilket vil gavne landbruget syd for floden.

Broen krydser Gambia-floden ved Farafenni, der ligger omtrent midt i landet, og den er 1,9 kilometer lang. Det har taget syv år at bygge den. Tilløbet til at bygge den har dog taget væsentligt længere tid. Siden 1970erne har der været tale om en bro men det er blevet ved snakken.

Et tæt og broget forhold

De to lande forsøgte sig i 1980erne med en føderation – den Senegambiske Konføderation. Den blev oprettet 1. februar 1982 og skulle bl.a. styrke handlen og samarbejdet mellem de to lande. En væsentlig faktor var dog også, at regeringen i Dakar frygtede væbnede opstande fra enten Gambia eller Casamance på sydsiden af Gambia. I juli 1981 forsøgte en venstreorienteret gruppe at kuppe sig til magten i Gambia og der skulle soldater fra Senegal til for at redde præsident Dawda Jarawa.

I 1989 gik konføderationen i stykker da Gambia bakkede ud. Det fik store økonomiske konsekvenser for Casamance-regionen og det var en medvirkende faktor i den væbnede opstand der var fra 1982 til der blev indgået en endelig fredsaftale i 2014.

Da Gambias mangeårige præsident Yahya Jammeh omkring årsskiftet 2016-2017 nægtede at gå af efter et valgnederlag sendte Senegal endnu engang soldater over grænsen, hvilket fik Jammeh på andre tanker.