Ghana slår ned på kineseres ulovlige minedrift

Laurits Holdt

16. juni 2013

I dagene mellem 1. og 5. juni blev godt 160 kinesere anholdt af de ghanesiske myndigheder i Ashanti-regionen og Western Region. De blev anholdt for at grave efter guld, for det er ulovligt for udlændinge at drive små-skala-minedrift i Ghana. Tre multinationale mineselskaber står for udvindingen af guld i landet: AngloGold Ashanti, Gold Fields og Newmont Mining Corp. Kort tid efter anholdelsen blev de første 39 udvist og flere udvisninger er på vej, lyder det fra myndighederne. Flere kinesere har også forladt Ghana frivilligt efter at myndigehederne er begyndt at interessere sig for, hvad det er de går og laver.

Regeringen skrider ind

I april nedsatte præsident John Dramani Mahama en arbejdsgruppe, der skal sætte en stopper for den omfattende ulovlige minedrift i landet. Indsatsen mod den ulovlige minedrift kommer efter en ulykke, hvor en mine styrtede sammen og dræbte flere guldgravere, der arbejdede ulovligt. Den ulovlige minedrift koster staten penge i form af mistede afgifter og skatter og det belaster miljøet fordi arbejdet sker uden hensyntagen til miljøregler. Det er dog langt fra kun kinesere, der står for den ulovlige minedrift. Masser af ghanesere forsøger sig som guldgravere og på det seneste er også en del personer fra forskellige vestafrikanske lande blevet anholdt for ulovlig minedrift. Centrum for den ulovlige minedrift er byen Obuasi, hvor landets største guldmine ligger. Den er drevet af mineselskabet AngloGold Ashanti.

Guld-eventyr

Den kinesiske avis South China Morning Post anslår at op mod 50.000 kinesere er draget til Ghana for at få del i guldeventyret. Mange af kineserne har investeret alt hvad de ejer i udstyr til guldgraveriet og håber på at kunne tjene penge til at forsørge deres familie hjemme. Der er dog også dem, der drømmer om at blive rige. Og nogle af dem bliver faktisk rige eller i hvert fald velhavende. Og det har været med til at skabe spændinger mellem kineserne og de lokale. Den ghanesiske avis Ghana Herald fortæller om voldelige sammenstød mellem kinesiske guldgravere og lokale indbyggere. De lokale er utilfredse med kinesernes tilstedeværelse og for nogles vedkommende nyfundne rigdom, der bl.a. manifesterer sig i store og dyre biler.

I god tro?

Aktivister mere end antyder at lokale myndighder samarbejder med kineserne. Bl.a. beskyldes lokale høvdinge for at sælge jord til kineserne og yde dem beskyttelse, skriver Ghana Herald. Det passer også godt sammen med, at nogle af kineserne ifølge det kinesiske dagblad China Daily siger, at de har købt den jord de graver på og at de har deres tilladelser i orden. Og det på trods af, at det altså er ulovligt for udlændinge at grave efter guld i Ghana. Ifølge Ghana Herald siger en medarbejder fra mineselskabet AngloGold Ashanti at selskabet har store problemer med ulovlig minedrift. Kineserene, siger medarbejderen, arbejder sammen med lokale og bruger avanceret udstyr for at udvinde guld. De benytter sig endda af vagter, der beskytter arbejderne mod mineselskabets sikkerhedsfolk.

Forurening

Den ulovlige minedrift er et alvorligt miljøproblem. Det har nu nået et alarmerende niveau og det truer landets vandbeholdning, siger en talsmand for landets ministerium for jord og naturressourcer, Charles Wereko ifølge avisen Guardian. Miljøproblemerne skyldes at guldgraverne bruge kemikalier som cyanid og kviksølv til udvindingen af guldet. I modsætning til i de store miner gøres der som regel ikke noget for at hindre forurening, så kemikalierne løber bare direkte ud i jorden eller nærliggende floder og vandløb. Det bevirker, at der flere steder er problemer med skaffe nok drikkevand, da det er meget dyrt at rense det forurenede vand.