Små skridt fremad kan ikke forhindre klimasammenbruddet

Sultan Ahmed al Jaber bankede effektivt en sluttekst hjem, hurtigere end nogen kunne gøre indsigelse.


Foto: Fadel Dawod/Getty Images
Kirsten Larsen

15. december 2023

Det var absolut positivt, at der for første gang i klimatopmødernes historie ved COP28 blev skrevet ind i teksten, at man må til at tænke på at holde op med at brænde de fossile brændsler, der er hovedårsag til klimaforandringerne. Om det så overhovedet får nogen virkning, det vil tiden vise. Men værterne fra De Forenede Arabiske Emirater formåede at iscenesætte en dramatisk vedtagelse af slutdokumentet på mødet.

Det haster med at bremse udledningerne af drivhusgasser. Igen i år slår den globale udledning nye rekorder, den skal ikke bare bremses, den skal styrtdykke, siger journalist og forfatter Jørgen Steen Nielsen fra Dagbladet Information, der har fulgt alle de bittesmå skridt, der er blevet taget på FN-konferencerne, siden COP01 åbnede i Berlin den 28. marts i 1995.

Måske kan de små fremskridt, som politikerne gør ved de mange møder, få alle os andre til at agere, lyder hans håbefulde vurdering.

Men måske er de skridt, der er blevet taget gennem årene, så små, at læsset er ved at vælte. Måske har vi nået nogle af de “tipping points” som videnskaben har advaret om i årevis. De punkter, hvor der bare skal et lille skub til at udløse en stor katastrofe. Men selv hvis det er der, vi er, så er der stadig håb, hedder det i en ny rapport. Men det haster.