Grundfos og Folkekirkens Nødhjælp samarbejder om solenergi til Malawis småbønder

guinea_siguiri_farmer_woman
Thomas Jazrawi

Det fremgår af en artikel på fondens hejmmeside: 

I mange udviklingslande må småbønder nøjes med det vand, der kommer ovenfra, når de skal skaffe mad til deres familier. Uforudsigelige regntider og mere ekstremt vejr gør det til en usikker levevej.

Permanent adgang til relativt beskedne mængder af vand kan forbedre produktion af fødevarer – og dermed livet – i disse områder.

Soldreven vandforsyning til landbrugsfællesskab

Poul Due Jensens Fond gik i 2012 sammen med Folkekirkens Nødhjælp om at hjælpe en række fattige landbrugssamfund i Malawi med at etablere små soldrevne vandsystemer

ved landbrugene. Kombineret med den rigtige træning gav adgangen til vand bemærkelsesværdige resultater.

Før vandsystemet blev etableret, måtte deltagerne i landbrugsfællesskabet i Tyanjane nøjes med at høste majs to gange årligt. I dag høster de fleste af deltagerne både majs og en række grønsager mellem tre og fire gange årligt.

Bønderne har nok til deres familier og kan desuden sælge overskuddet på markedet og tjene penge til at forbedre familiens levestandard.

Ugiftige saltbatterier skal forbedre vandsystemet

Fonden ønskede at udvide vandsystemet og give flere lokale småbønder mulighed for at deltage i landbrugsfællesskabet. Med erfaringerne fra det eksisterende vandsystem i baghovedet besluttede vi at undersøge, om vandet kunne udnyttes mere effektivt, eftersom (a) meget af vandet fordampede i middagssolen og (b) det så ud til at meget af vandet blev spildt grundet overvanding.

Vi vidste, at de eksisterende borehuller kunne levere nok vand til at pumpe i flere timer. Men med et soldrevet pumpesystem havde vi brug for backup batterier til gøre det muligt at vande efter solnedgang og dermed reducere ineffektiv vanding ved middagstid.

Almindelige bly/syrebatterier mente vi ikke var en bæredygtig løsning, da disse blandt andet risikerer at ende som giftigt affald i naturen. Fonden begyndte derfor at teste ugiftige, salt-baserede batterier som kan oplades med solenergi.

Kombinationen af saltbatterier og solenergi viste sig at være en kompliceret øvelse, men vi har nu fundet en teknisk løsning i laboratoriet, som vi vil field-teste i Malawi i 2016.

Ved siden af er vi gået i gang med at undersøge, om drypvanding kan effektivisere vandingssystemet yderligere. Fonden vil rapportere om resultaterne i de kommende år.