Har palæstinenserne ret til at eksistere?

Det er ingen nyhed, at palæstinensiske indbyggere bliver fordrevet. Billedet her er fra Al-Khan Al-Ahmar i 2018. Fire blev anholdt.


Foto: Faiz Abu Rmeleh/Anadolu Agency/Getty Images
Kirsten Larsen

19. januar 2024

En del af de israelske bosættere udlever den amerikanske drøm. De ser sig selv som nybyggere, der erobrer landet, ligesom deres forfædre i kamp med de oprindelige folk, skriver Business Insider. Op imod 15 procent af bosætterne er statsborgere i USA, mange andre stammer fra forskellige andre vestlige lande.

Bosætternes stadigt voldsommere angreb på indbyggerne i Palæstina er blevet fordømt af organisationer og lande verden over, endda af USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield på et møde i FN’s Sikkerhedsråd den 12. januar. Hun fordømte ekstremistiske militante palæstinenseres angreb på Israel, og de angreb ekstremistiske israelske bosættere rettede mod palæstinensere og deres ejendom, der fordriver hele samfund.

I denne udgave af Højtryk handler det imidlertid ikke om, hvad bosætterne har at sige. Det er palæstinenserne på Vestbredden, som Nagieb Khaja har besøgt i to omgange de seneste måneder.

Både palæstinensere og israelere ser i højere grad mod de militante yderfløje i den nuværende situation. Men der kan være mere farbare veje fremad, siger Khaja i denne episode af Højtryk. For eksempel ville Israel næsten øjeblikkeligt underminere Hamas, hvis de løslod palæstinensernes mest populære, moderate og sekulære ledere, som for længst har anerkendt Israels ret til at eksistere. Men de har været buret inde i årtier.