Imagine…

I begyndelsen af maj tvangslukkede de israelske myndigheder TV-stationen Al Jazzreas kontor i Jerusalem.


Foto: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images
Laurits Holdt

22. maj 2024

Jørgen Harboe

Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.

Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.

Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.

Læs flere blogindlæg fra Jørgen Harboe

Tænk nu hvis…

Somme tider er det fristende at drømme kontrafaktisk.

Forleden smækkede Israels regering døren i lås for den arabiske TV-station Al Jazeeras redaktion i Jerusalem. Regeringen begrundede sin handling med en mistanke om, at stationen havde bånd til fjenden Hamas og modarbejdede regeringens mål for krigen i Gaza.

Det kan man ikke fortænke regeringen i. Al Jazeera er arabisk ligesom Hamas.

Men hvad var der sket, hvis Israels regering havde reageret stik modsat og udnyttet Al Jazeeras tilstedeværelse som en kærkommen mulighed for at vende propagandaen den anden vej og indlede en direkte dialog med den arabiske Verden og dens magthavere via det globale TV-medie?

Alene drømmen er nok til at gøre mig lidt svimmel!

Altså fantasiforestillingen om, at Israels regering hellere ville leve i fred med sine arabiske naboer end i evig krig og derfor kunne finde på at bruge Al Jazeeras tilstedeværelse tæt ved regeringskontorerne i Jerusalem som anledning til at indlede en dialog. Al Jazeera har rent faktisk hovedkontor i Qatar, en arabisk stat, der for flere år siden åbnede døren på klem for sameksistens med Israel. Qatar samarbejder også med Egypten og USA om at udveksle de overlevende gidsler i Hamas’ tunneller med palæstinensiske fanger i israelske fængsler.

Det er derfor ikke helt tosset at tænke den umulige tanke, at Israels regering kunne benytte sig af TV-stationen og alle andre kanaler for at komme i dialog med araberne for at få krigen i Gaza afsluttet.

Dialog med araberne er bare ikke Netanyahu-regeringens tilgang! Hamas skal nedkæmpes til sidste terrorist eller smides ud i ørkenen for at tørste ihjel, selv om ingen, ikke engang Netanyahu, for alvor tror på, at Israel kan løse sin problemer ved at dræbe alle sine fjender og lukke sig inde i en selvskabt ghetto.

Der er et håb

Der er heldigvis flere og flere Israelere, der indser det håbløse i Netanyahus umenneskeligt strategi. Det samme gør næsten alle Israels tidligere forbundsfæller.

Det giver derfor god mening at drømme om alternativer og arbejde for at gøre dem til virkelighed. Jeg ved ikke, om Al Jazeera får mulighed for at sende igen fra Jerusalem, men der er mange andre i og udenfor Israel, der står på spring for at genåbne den positive dialog og sameksistens med palæstinenserne og de arabiske lande.

Nogle af dem drømmer om tiden efter Netanyahu ligesom John Lennon drømte om en bedre verden i Imagine. Den kommer forhåbentlig snart og Israels venner burde alliere sig med kræfter, som dem Al Jazeera står for.

Så kan Israel endnu nå at spille positiv rolle i Mellemøsten.

Vi i Danmark bør støtte den udvikling, alt hvad vi kan!