Hun fik et kig ind bag fængslets mure: “Så tænkte jeg, at jeg må gøre et eller andet.”

Fængselsforholdene er væsentlig bedre i Reading i England end i Zambia. Alligevel vakte gadekunstneren Banksy opsigt med den flygtende fange med tydelig henvisning i form af en skrivemaskine til en tidligere indsat, den irske forfatter Oscar Wilde.


Foto: Ming Yeung/Getty Images
Kirsten Larsen

20. september 2024

“Jeg har mødt mennesker, der har siddet i syv år og ventet på en dom, og de sidder der bare og rådner op, og deres liv falder fra hinanden. Deres familier udenfor falder fra hinanden. Altså, der er rigtig mange ting, der falder fra hinanden.”

Sociolog og phd Anne Egelund fik et job hos FN i Zambia – hos UNAIDS. Hun skulle arbejde for at forbedre sundheden i fængslerne, men da hun kom ind bag murene var det en frygtelig og for de fleste usynlig verden, der mødte hende. Og reaktionen var – jeg må gøre noget!

Det er nu omkring 20 år siden, Anne Egelund stiftede menneskeretsorganisationen Ubumi Prisons Initiative, som hun er direktør for. For hende er det vigtigt, at menneskerettigheder gælder for alle – også i praksis og også for dem, vi ikke lige kan se omme bag muren.

Anne Egelund er gæst i Blå alarm, podcasten hvor Globalnýt undersøger, hvorfor verden er præget af store kriser, når nu vi har et system, nemlig FN, der har til formål at afværge det. Og hvor vi præsenterer en række mennesker, der gør noget ved problemerne.

Blå alarm bliver produceret af Buster Kirchner, Kirsten Larsen og lyddesigner Jonas Johs Andersen med støtte fra Hermod Lannung Fonden.