HuskMitNavn til Palæstina

HuskMitNavns cover til bogen Dansk Gadekunst, 2011
Forfatter billede

Den danske gadekunstner HuskMitNavn skal i den kommende uge afholde street art-workshops med palæstinensere i Bethlehem, Hebron og Ramallah.

HuskMitNavn er inviteret af Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) og skal med sit besøg inspirere palæstinensere, der laver street art og graffiti – en udtryksform, som i årevis har leveret markante budskaber i hverdagen under den israelske besættelse.

Det skriver Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) i en pressemeddelelse.

I dag ser man ifølge Nathalie Khankan, der leder Det Danske Hus i Palæstina, at det arabiske forår har spillet en ny vigtig rolle for graffiti-miljøet, og at mange unge er i gang med at skærpe deres budskaber.

Den 24-årige palæstinensiske kunstner og street art performer Majd Abdul Hamid, der skal deltage i HuskMitNavns workshop, er en del af den nye generation:

”Vi har en spirende graffiti kultur her i Palæstina i dag. En ny generation er ved at etablere sig, og vi kommer til at skubbe til graffitien og udfordre det eksisterende. Vi gør op med tidligere graffiti-klichéer som for eksempel ”Free Palestine”. Det har jo ingen kant, hvem kan være uenig i det her? Når vi begynder at udfordre vores egne tabuer for eksempel omkring køn og religion, kan vi være med til at skubbe til holdninger – og her kan kunstnere udefra være med til at katalysere noget nyt,” siger Majd Abdul Hamid.

I løbet af ugen vil deltagerne være i Ramallah, Hebron, Betlehem og endelig på Academy of Art i Ramallah. Størstedelen af tiden vil foregå i direkte dialog over udsmykning af mure (efter aftale med myndighederne) centralt i de tre byer. Nathalie Khankan, der er initiativtager til mødet, siger:

”HuskMitNavn har en på samme tid naivistisk og politisk stil, som kan blive stærkt inspirerende her. Jeg håber, HuskMitNavn vil blive palæstinenser for en uge og virkelig lade sig opsluge. Da Banksy havde været her, så vi, hvordan de lokale graffiti-malere bagefter blev virkelig inspirerede og lod hans stil indgå i deres værker. Samtidig glæder vi os til at levere tre smukke pieces til beboerne i Betlehem, Hebron og Ramallah,” siger Nathalie Khankan.

Fra Danmark er HuskMitNavn klar til den kommende workshop i det besatte Palæstina:

”Jeg har været graffitti-maler i så mange år nu, at jeg synes, det er privilegeret at få lov til at give noget til en flok unge, der står i starten af deres Street-Art karriere og bare gerne vil have nogle input. Inspirationen kan vise sig i mange forskellige former, dels i stregen, stilen eller bare måden at føre en pen på. Det er jo fantastisk, hvordan graffiti-miljøet lever af inspiration fra hinanden. I Danmark startede bølgen blandt andet efter besøg af amerikanske graffiti-malere, og generelt har kunstnerbesøg fra udlandet stor betydning for, hvordan lokale kunst-scener udvikler sig rundt omkring i verden”, siger HuskMitNavn før rejsen til Ramallah.

Projektet er støttet af CKU gennem kulturprogrammet i Palæstina.

FAKTA

HuskMitNavn (f. 1975) har malet graffiti og gadeplakater siden 1993. Graffitien udviklede sig efterhånden til Street Art og i 1990’erne slog han sig fast som den mest kendte danske gadekunstner. I dag laver HuskMitNavn galleri- og udsmykningsopgaver, en ugentlig tegning for Politiken og er ifølge egne ord en ”bundstruktureret kunster med udstillinger planlagt ind i det kommende år” – men inden for strukturen finder han på “noget med knald i låget”. Hans værker er bl.a. repræsenteret på V1 Gallery, Copenhagen, Charlotte Fogh Contemporary, Århus, Alice Gallery, Bruxelles, Belgien og Allegra LaViola Gallery, New York.

Majd Abdul Hamid, 24 år. Majd er palæstinenser født i Damaskus. Han kom tilbage til Ramallah i 1994 i forbindelse med Oslo-aftalen. Han har malet, siden har var 12 år og har studeret kunst i Ramallah og i udlandet. Er street artist, graffiti-maler og konceptkunstner. Har blandt andet udstillet Klippemoskeen udført af smertestillende tabletter på forskellige udstillinger i Europa. Han har skrevet den palæstinensiske uafhængighedserklæring som et større piece på den kontroversielt opførte Mur, der adskiller Israel fra Vestbredden. Og meget, meget mere. Se klippemoskeen lavet af smertestillende piller, den palæstinensiske uafhængighedserklæring og andre af Majds værker på: http://www.artmajeur.com/majd88/

Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) er en uafhængig selvejende institution, der arbejder for at øge den gensidige forståelse og tillid mellem danskere og palæstinensere. Det Danske Hus i Palæstina har til huse i Ramallah og drives med økonomisk støtte fra blandt andre Udenrigsministeriet og Grundfos, KVINFO, Arla, BUPL og GL.