Der er oksekød på menuen, nå EU’s forhandlere skal mødes med kolleger fra Sydamerika i den kommende uge.
Import af kød fra den anden side af Atlanten er nemlig et af de store stridspunkter i diskussionerne om en handelsaftale mellem det europæiske fællesskab og Mercosur, der er en regional handelsblok bestående af Argentina, Brasilien, Paraguay og Urugaya.
De to regionale organisationer har forsøgt at tale sig til rette om handelsbetingelser i over ti år, og udsigterne til et endegyldigft håndslag kan være lange, hvis der ikke er afgørende gennembrud i den kommende uge.
Det skyldes, at Brasilien i år skal afholde præsidentvalg. Herefter er det EU’s tur til at gå til valgurnerne, da der er valg til EU-Parlamentet i 2019. Det sætter en dæmper på nye tiltag indtil alt er faldet på plads med de nyvalgte.
Det har EU’s kommissær for handel, Cecilie Malmström, udtalt, ifølge flere medier.
Derfor er håbet, at de sidste knaster kan fjernes i næste uge, men det bliver ikke helt nemt.
Mijøorganisationer frygter, at øget import af kød vil betyde mere afskovning i Sydamerika, og det europæiske landbrug er heller ikke begejstret for alt for store mængder af kød fra de store vækstlande på den anden side af Atlanterhavet.
Kød og afskovning
De latinamerikanske lande presser hårdt på for at få lempet vilkårene for at sende store mængder af kød til Europa. Det er kontroversielt, og flere miljøorganisationer peger på, at det vil rydde mere skov i Sydamerika.
Greenpeace offentliggjorde i december lækkede dokumenter fra forhandlingerne, som viser, at aftalen kan betyde rigtigt mange tusindvis af ton ekstra kød fra Sydamerika over de europæiske grænser. EU forsøger til gengæld at øge eksporten af biler.
”Denne handelsaftale bliver i særdeleshed overskygget af alvorlige anklager om korruption i Brasilien, mord på miljøaktivister og oprindelige folk samt en alvorlig trussel mod miljøet”, siger Kees Kodde fra Greenpeace i en pressemeddelelse.
”Mercosur ønsker at øge kødimporten til Europa, hvilket vil skubbe kvægdrivning ind i uberørte naturområder i Amazonas og Cerrado i Brasilien samt Chaco i Argentina”, fortsætter talspersonen.
Kvægdrivning er den største årsag til rydning af skov i Amazonas, skriver Greenpeace i pressemeddelelsen. 65% af områderne, hvor skov er fældet, er afsat til kvæg. I 2016 mistede Amazonas-regionen 7893 kvadratkilometer skov. Afskovning er steget med 38% i gennemsnit i årene fra 2013 til 2017 i forhold til 2012, hvor skovrydning var på det laveste niveau som nogensinde er målt.
Ifølge de lækkede dokumenter fra Greenpeace er der et kapitel i aftaleteksten med paragraffer om bæredygtig udvikling, men der er ingen reel beskyttelse af skov og sårbare grupper, mener skovorganisationen FERN.
Derfor er NGO’en skeptisk overfor udsigten til mere sydamerikansk kød på de europæiske middagsborde.
”Øget handel mellem disse to blokke vil uundgåeligt skabe mere kommercielt landbrug, som vil intensificere pres på land og skov og betyde tvangsfordrivelser af lokalsamfund”, lød det på organisationens hjemmeside i december efter den seneste runde af forhandlinger.
Dansk landbrug bekymrede
Udover kritikken fra miljøorganisationerne er flere medlemslande heller ikke trygge ved en stor stigning i sydamerikansk kød på det europæiske marked.
Frankrig og Irland skulle være blandt de lande, som har størst betænkninger. Den danske brancheorganisation Landbrug og Fødevarer er ligeledes nervøse for store kvoter af sydamerikansk kød i Europa.
”Fra dansk side ser vi en række muligheder på landbrugs- og fødevareområdet, men vi er fortsat meget bekymrede over udmeldinger om store forhøjelser af kvoterne for oksekød og fjerkræ fra Mercosur til EU’s marked,” lyder det fra Kenneth Lindhardt Madsen, leder af afdelingen for Handelspolitik og Markedsadgang.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra den danske landbrugsorganisation fra december, hvor man håbede at kunne nå til enighed om handelsbetingelserne.
Det lykkedes ikke. Hvis det heller ikke bliver til noget i næste uge, er der sandsynligvis lange udsigter til, at brikkerne falder på plads.