IMF: Zelaya er præsident i Honduras – ingen penge til kupregeringen

Forfatter billede

Af Eva Rasmussen

IMF anerkender ikke kupregeringen i Honduras, men betragter forsat Mel Zelaya som landets retmæssige præsident, meddelte den international finansinstitution torsdag i en kortfattet pressemeddelelse.

Det betyder, at et beløb på164 millioner US dollar, der skulle have været brugt til at styrke valutareserverne, bliver indefrosset – ifgl. IMF.

Den honduranske avis La Prensa, der uhæmmet støtter kupregeringen, har imidlertid fået en langt mere farvestrålende historie ud af det: Når IMF anerkender Zelaya som præsident, anerkender den osse Edwin Araque som dirketør for natonalbanken. Det betyder, at han kan hæve de 164 millioner dollar og bruge dem på at fortsætte kampen for at få Zelaya genindsat.

Hastemøde i sikkerhedsrådet

FNs sikkerhedsråd er fredag indkaldt til hastemøde om krisen i Honduras. Det er Brasiliens præsident Luiz Inácio Lula da Silva, der har taget initiativet. Måske fordi Brasilien uventet er blev hovedaktør i det honduranske drama.

Til de flestes overraskelse bankede Mel Zelaya mandag på døren til den brasilianske ambassade i Tegucigalpa og bad om asyl. Indtil videre er det en hemmelighed, hvordan han klarede at krydse den stærkt bevogtede grænse mellem El Salvador og Honduras, og at komme udenom det bastante politi- og militæropbud på vejene til hovedstaden.Det betyder, ifgl. det spanske dagblad El País, at Zelaya fortsat har en solid støtte blandt militær og politi.

Det er først nu – knap tre måneder efter militærkuppet- at FN kommer på banen. Hidtil har Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, samt Costa Ricas præsident Óscar Arias bakket op af USAs udenrigsminister Hillary Clinton, uden held forsøgt at mægle.