Indonesien takker nej til norske milliarder for skovbevaring

gettyimages-78102803
Afskovning på Sumatra. Skovhugsten i Indonesien er faldet markant de seneste år.
Foto: Dimas Ardian/Getty Images
Thomas Jazrawi

18. september 2021

Indonesien reducerer skovhugsten, og Norge betaler ved kasse ét. Sådan lød den aftale, de to lande indgik i 2010, men nu er det slut, lyder det fra de indonesiske myndigheder.

Indonesien har opsagt aftalen og vinker dermed farvel til en betaling på 530 millioner norske kroner, som den norske regering ellers meldte sig klar til at udbetale sidste år. De mange penge dækker reduceret afskovning i perioden 2016/2017. Men det lader til, at nordmændene har været for langsomme med at få tegnedrengen op af lommen, hvilket har fået indoneserne til at tabe tålmodigheden.

en pressemeddelelse fra Indonesiens udenrigsministerium fremgår det, at beslutningen er truffet efter interne drøftelser mellem landets forskellige ministerier og bygger på, at Norge ikke har levet op til sin del af aftalen. Konkret står der, at der har været ”mangel på konkrete fremskridt” fra den norske regerings side i forhold til at levere på dens forpligtelser.

Betaling på op mod en milliard dollars
I aftalen fra 2010 forpligtede Norge sig på at betale op mod en milliard dollars til Indonesien for konkrete resultater med at bevare skov. Regnestykket lyder på omkring fem dollars per ton sparet CO2. 

Sidste år meldte Norge sig også klar til at betale første rate, omkring 530 millioner norske kroner, for perioden 2016/2017. Norges daværende klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn, kaldte de mange hektar reddet skov for ”gode nyheder for Indonesien, for verden og for vores samarbejde,” og sagde:

”Indonesien er helt klar til at fortsætte med at reducere skovhugsten, og vi er glade for at kunne lave vores første resultatbaserede betaling og gå ind i en ny fase af vores samarbejde.”

Ingen ændring i klimaindsats
Selvom Indonesien har opsagt aftalen, understreger landets udenrigsministerium i pressemeddelelsen, at det ikke vil få nogen betydning for landets klimaindsats eller påvirke regeringens forpligtelse på fortsat at reducere udledninger af drivhusgasser.

Tal fra World Resources Institute, som i samarbejde med University of Maryland analyserer afskovning i verden, viser, at skovhugsten i Indonesien sidste år faldt for fjerde år i træk, og at niveauet af afskovning for samtlige fire år har været markant lavere end tidligere.

Norges regering har beklaget beslutningen, og i en udtalelse fra Norges afdeling for den internationale klima- og skovindsats fremgår det, at der var en dialog i gang om udbetaling af midlerne. 

Norge har også lavet lignende aftaler med Colombia og Braslien, hvor resultater i kampen mod afskovning udløser udbetalinger. Samarbejdet om skov i sidstnævnte land er imidlertid sat i bero på grund af præsident Jair Bolsonaros mangelfulde indsats for bevaring af Amazonas.