Irak henretter 42 fanger på én gang

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Søndag blev 42 fanger i Al Hoot-fængslet i byen Nasiriyah i det sydlige Irak henrettet ved hængning. De henrettede var alle dømt for terror-relaterede forbrydelser.

Massehenrettelsen kritiseres skarpt af FN’s kommissær for menneskerettigheder Zeid Ra’ad Al Hussein, som understreger at dødsstraf kun få idømmes efter en række skrappe retslige krav og procedurer er opfyldt og det tvivler han på et sket i dette tilfælde.

Hvis dødsstraf overhovedet skal bruges, så skal det kun være for de allermest alvorlige forbrydelser som drab , siger han.

Terrorlove favner bredt

“Vi kan alle være enige om, at terrorister, som beviseligt har begået alvorlige kriminelle handlinger, skal stilles til regnskab for dem. Men Irak bruger sin lovgivning mod terrorisme til at idømme dødsstraf til folk i sager, som ikke kan defineres som “de allermest alvorlige forbrydelser”, siger han videre.

Ifølge Iraks myndigheder havde alle de 42 nu henrettede fanger forbindelse til ISIl eller Al-Qaeda og deres forbrydelser inkluderer bl.a. kidnapning og røveri, som ikke lever op til kravene som beskrives af Zeid Ra’ad Al Hussein samt drab på medlemmer af sikkerhedsstyrkerne og bombesprængninger.

Et yderligere problem er, at der ikke foreligger oplysninger om de 42 personers identitet og hvad de hver især var anklaget for. Manglen på information gælder også den eller de præcise datoer for dommene og oplysninger om mulige appelsager. Det er derfor ikke muligt at vurdere om de har fået en fair behandling i retten

1.200 dødsfanger i byen

FN’s menneskerettighedsfolk i Irak han gentagne gange anmodet om mere information om landets brug af dødsstraf men han gennem de seneste to år ikke fået noget svar, siger Zeid Ra’ad Al Hussein.

Ifølge FN’s menneskerettighedskontor er 1.200 af de 6.000 fanger i Nasiriyah idømt dødsstraf og der er bekymring i FN-systemet for at de irakiske myndigheder vil fortsætte sin praksis med massehenrettelser.

Zeid Ra’ad Al Hussein opfordrer Iraks myndigheder til indføre et midlertidigt stop for dødsstraf mens det undersøges om retssystemet giver de anklagede en fair retssag.