Irans landshold nægter at synge med på nationalsang inden VM-kamp

Iranske fans holder skilte op før VM-kampen mod England i Qatar på Khalifa International Stadium.


Foto: Julian Finney/Getty Images
Morten Scriver Andersen

21. november 2022

Der var en slående kontrast mellem de engelske landsholdsspilleres energiske sang på deres nytilrettede nationalhymne, God Save The King, og de iranske spillere, der tavse og koncentrerede stirrede ud i luften med armene om hinandens skuldre under afspilningen af den iranske nationalsang.

Spillerne har ikke direkte oplyst, hvorfor de valgte ikke at synge med. Det menes dog at have relation til de igangværende protester i deres hjemland.

Irans anfører, Alireza Jahanbakhsh, udtalte på et pressemøde søndag, at truppen havde diskuteret, hvorvidt de ville synge med. De ville tage en ’fælles’ beslutning, lød meldingen ifølge nyhedsbureauet AFP.

På tilskuerpladserne markerede flere iranske fans protesterne med skilte med teksten “Woman, Life, Freedom”, som er blevet kampråbet for protestbevægelsen foruden hashtagget #MahsaAmini.

Enkelte fans fra Iran valgte at markere protesterne med “Woman, Life, Freedom”-skilte. Foto: Julian Finney/Getty Images

Mahsa Amini er den 22-årige kurdisk-iraner, hvis død antændte gnisten til de landsdækkende protester i Iran, da hun døde i moralpolitiets varetægt 16. september efter at være anholdt få dage forinden på grund af sin måde at bære sin hijab på. Det iranske præstestyre har siden slået hårdt ned på protesterne. Ifølge menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights har 378 personer mistet livet, heriblandt 47 børn i de forløbne to måneder.

Flere iranske sportsfolk markerer protesterne

Det iranske fodboldlandshold er ikke de første sportsfolk fra landet til stilfærdigt at markere deres modstand eller manglende opbakning til deres land. Således har Irans landshold i basketball, vandpolo og strandfodbold alle afholdt sig fra at synge med på nationalmelodien – med enkelte spillere som undtagelse.

Derudover har den iranske klatrer Elnaz Rekabi og bueskytten Parmida Ghasemi også vakt opsigt ved at optræde ved sportsbegivenheder uden hijab. Begge har siden bortforklaret det som en fejl, men det anser mange for at være udtalelser presset ned over dem fra det iranske regime.

Iranske spillere undlod at synge med på den iranske nationalsang. Foto: Matthias Hangst/Getty Images

Enkelte skilte på stadion under kampen mellem Iran og England tog også afstand fra landsholdet med teksten “Det er ikke Irans landshold. Det er den Islamiske Republiks hold”.

Fodbold er Irans mest populære sportsgren, og herrelandsholdet fløj i sidste uge til Doha i en sky af kritik efter at have mødt den iranske præsident, Ebrahim Raisi, med billeder af enkelte spillere, der bøjer sig for ham.

The Guardian mødte inden kampen flere af de iranske fans, som udtrykte ønske om at holdet ville tabe.

“Jeg tror, ​​de blev tvunget (til at møde præsidenten, red.). Hvis spillerne ikke synger nationalsangen i dag, vil folk måske tilgive dem,” udtaler en 42-årig iraner blandt andet til mediet.