Iskoldt forhold mellem Bolivia og USA

Redaktionen

Forholdet mellem Bolivia og USA er nået et kritisk lavpunkt efter beskyldninger om et komplot mod den bolivianske regering.

Beskyldningerne kom frem under topmødet mellem de Latinamerikanske stater fornylig, skriver den colombianske avis, El Tiempo.

Her beskyldte Bolivias socialistiske præsident, Evo Morales, USA for at deltage i et komplot mod hans regering bla. gennem den amerikanske hjælpeorganisation USAID.

Med i komplottet skulle angiveligt være den tidligere spanske regeringsleder, José María Aznar´s parti, Partido Popular, paramilitære kræfter i Colombia og en række medier.

Morales fremviste bla. et foto af USAs ambassadør i Bolivia, Phillip Goldberg, sammen med colombianeren, John Jairo Vanegas, som er blevet anholdt af boliviansk politi for røverier og som Bolivia beskylder for paramilitære aktiviteter.

Beskyldningerne mod USAID og spanske Partido Popular, som blev gentaget fredag, går på, at de støtter regeringens modstandere økonomisk.

Fredag meddelte regeringen, at USAID vil blive udvist af landet uden dog at sætte et tidspunkt på.

VREDE I USA, UNDREN I SPANIEN OG COLOMBIA
Meldingerne fra Bolivia har skabt vrede i USA, som pure afviser påstandene og kræver dem trukket tilbage.

Desuden er Bolivias ambassadør i USA blevet kaldt til samtale i det amerikanske udenrigsministerium.

I Spanien vækker udmeldingerne undren. Den spanske ambassadør i landet har udtalt, at hvis regeringen i Bolivia har anklager mod Partido Popular, kunne de jo fortælle ham det.

Og i Colombia undrer man sig over påstanden om, at John Jairo Vanegas, der optræder på et foto sammen med den amerikanske ambassadør, skulle være paramilitær.

I følge avisen, El Tiempo, er han ikke registreret af colombianske myndigheder som paramilitær, ligesom han ikke er eftersøgt som sådan.

SKABER YDRE FJENDER
Analytikere i Bolivia siger til avisen, at regeringens beskyldninger er et forsøg på at skabe ydre fjender for at bevare opbakning i befolkningen.

Landet befinder sig i en latent indre krise med mange strejker og fastkørte forhandlinger om en ny forfatning.