Israel varsler fortsat krig mod Hamas efter våbenhvile

Forfatter billede

Det israelske bombardement af Gazastriben vil fortsætte, indtil affyringen af raketter fra Gaza er helt stoppet, siger Netanyahu. Imens forværres den humanitære situation i den palæstinensiske enklave, hvor WFP optrapper den akutte fødevareuddeling.

Efter en syv timer lang humanitær våbenhvile, der skulle give dele af Gaza en chance for at få fordelt nødhjælpen og hente forsyninger af de mest basale nødvendigheder, varsler Israel nu en fortsættelse af krigen.

Under våbenhvilen stilnede volden af i Gaza, selv om begge parter beskylder hinanden for at have brudt den.

Palæstinensiske kilder siger til BBC, at Israel brød våbenhvilen ved at beskyde et hus i Gaza By, mens Israel siger, at militante grupper i Gaza fortsatte med at affyre raketter mod Israel.

Sundhedskilder i Gaza siger til BBC, at 1868 palæstinensere – størstedelen civile – er blevet dræbt og omkring 9470 såret, siden konflikten begyndte for knap fire uger siden.

På israelsk side har krigen kostet 67 mennesker livet, men bortset fra tre var de alle soldater.

Frankrig fordømmer “massakrer i Gaza”

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, deltog mandag i et sikkerhedsmøde med det israelske militær, hvor det blev besluttet at fortsætte operationen i Gaza.

”Den israelske hær skal tage sig af Gazas angrebstunneller,” sagde han med henvisning til tunneller, som ifølge Israel kan anvendes af militante palæstinensere til at trænge ind i Israel og gennemføre angreb.

”Men operationen stopper heller ikke, før der atter er ro og sikkerhed for Israels borgere i en længere periode,” tilføjede Netanyahu ifølge BBC.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, har ifølge flere internationale medier opfordret Israel til at stoppe ”massakrerne i Gaza”, mens hans udenrigsminister, Laurent Fabius, siger, at Israels ret til at leve i sikkerhed ikke retfærdiggør ”drab på børn og nedslagtning af civile”.

Humanitær situation forværret

Efter knap fire ugers bombardement af Gaza er den humanitære situation hastigt forværret, og FN’s Fødevareprogram (WFP) reagerer på øget behov ved at optrappe levering af nødrationer og anden bistand.

“WFP er meget bekymret over sammenbruddet i våbenhvilen,” siger WFP’s eksekutiv direktør, Ertharin Cousin, i en pressemeddelelse.

“WFP og humanitære kolleger i felten fortsætter med driften, og det er afgørende, at vi har uhindret adgang til mennesker, der har brug for vores hjælp, og at de civile beskyttes.”

Ved at arbejde tæt sammen med FN’s Hjælpeorganisation for Palæstinensiske Flygtninge i Mellemøsten (UNRWA), har WFP leveret nødrationer til dem, som har søgt ly i UNRWA’s skoler og andre steder.

Søndag blev mindst 10 mennesker dræbt, da israelske raketter ramte en skole i Gaza, der er drevet af FN.

Til dato har WFP nået ud til mere end 255.000 konfliktramte mennesker i Gaza med nødrationer. Dette omfatter en stigning på mere end 50.000 mennesker på to dage.