Jørgen Harboe
Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.
Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.
Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.
En væsentlig bi-historie bag krigen i Gaza blev i weekenden næsten kvalt og overset. Hamas og Israel var tæt på enighed om et egyptisk udkast til en våbenhvile. Den historie fyldte næsten al opmærksomhed hos dem, der følger Israel, Palæstina og de efterhånden 35.000 døde og utalte ofre for krigen og den menneskeskabte hungersnød i Gaza.
Derfor var der nok kun få danskere, der ænsede endnu et krigsoffer: Tv-kanalen Al Jazeera.
Kontoret er lukket
Søndag den 5. maj raserede israelsk politi Al Jazeeras redaktion på Hotel Ambassador i Jerusalem. Det skete efter ordre fra Benjamin Netanyahus israelske regering. Det israelske parlament havde givet grønt lys for et midlertidigt forbud (45 dage med mulighed for forlængelse) vendt mod udenlandske medier, der kunne udgøre en trussel mod staten Israels sikkerhed. På den baggrund havde regeringen enstemmigt besluttet at lukke tv-stationens redaktion i Jerusalem. Andre udenlandske medier blev ikke berørt.
Søndag morgen rykkede politiet derfor ind på Hotel Ambassador, konfiskerede Al Jazeeras sendeudstyr og blokerede dens adgang til internettet.
Qatars frie presse
Den tvungne lukning af Al Jazeeras kontor i Jerusalem er kun et lille hjørne af det kæmpestore politiske og humanitære drama, der netop nu raser omkring Gaza, men det er alligevel vigtigt.
Tv-stationen har hovedsæde i Golf- og oliestaten Qatar og er det eneste arabiske nyhedsmedie i Mellemøsten, hvis journalister arbejder uden censur. Al Jazeera er derfor med rette blevet verdensberømt. De engelsksprogede nyhedsudsendelser respekteres og citeres på lige fod med BBC og CNN.
Det eneste hak i Al Jazeeras pressefrihed har indtil nu været, at regeringen i Doha sidder tungt på alle historier om Qatar. Myndighederne holdt et vågent øje med tv-stationens dækning af verdensmesterskaberne i fodbold i 2023. Derimod har Al Jazeera rent faktisk op til 5.maj været i stand til at rapportere frit om konflikten i Palæstina. Al Jazeera havde indtil da kontor i Jerusalem og har stadig redaktion i Ramallah på Vestbredden.
Desuden har tv-stationen været til stede i Gaza i hele krigen og er det stadig. Israel nægter alle vestlige medier adgang til Gaza, og derfor var og er Al Jazeeras udkigspost vigtig – ikke blot i den arabiske verden men også for alle os andre.
Den israelske regering har af naturlige grunde altid været mistænksom overfor den højt profilerede arabiske tv-station og gjort livet surt for den. For næsten nøjagtigt to år siden skød en israelsk soldat Al Jazeeras journalist Shireen Abu Akleh i Jenin på Vestbredden. Israels hær kaldte nedskydningen for en fejl. Krigen i Gaza har kostet to af Al Jazeeras folk livet. Også her er der ifølge Israels hær tale om utilsigtede nedskydninger.
Al Jazeeras redaktionslokaler i Gaza by lå før i et højhus, der blev bombet for flere år siden.
Lukket om sig selv
På sin vis er den israelske regerings beslutning om at lukke Al Jazeeras redaktion i Jerusalem ganske naturlig.
Israel er i krig, og Al Jazeera er arabisk ligesom fjenden. Ikke desto mindre viser beslutningen en israelsk regering, der lukker sig om sig selv i en periode, hvor de fleste af os andre håber, at krigen bliver afløst af våbenhvile og fred. Det er et ønske, som Qatar arbejder aktivt for, og Qatar er knyttet til Israel i den såkaldte Abraham-aftale.
Spørgsmålet er, om Qatar ser lukningen af Al Jazeeras redaktion i Jerusalem som en uvenlig handling.
Den bringer i alt fald ikke freden nærmere.