Mere end 600.000 syrere er flygtet til Jordan, der grænser op til det krigshærgede Syrien.
Størstedelen af syrerne bor uden for flygtningelejrene og er begyndt at lægge pres på det jordanske arbejdsmarked.
Syrerne er nemlig desperate og villige til at tage arbejde – uanset løn og vilkår.
I Jordan er det ikke lovligt for flygtninge at arbejde, og derfor arbejder syrerne under kummerlige forhold.
Konsekvensen er, at vilkår for både flygtninge, migranter og jordanere bliver forringet. De mange nye hænder betyder også, at andre arbejdere bliver skubbet ud af arbejdsmarkedet.
Antallet af arbejdsløse i Jordan var i 2011 14,5 %, men i dag er tallet fordoblet.
Potentiale til positiv udvikling
I lyset af den pressede situation i landet inviterede den jordanske hovedorganisation ’General Federation of Jordanian Trade Unions’ (GFJTU) i august til workshop i samarbejde med Ulandssekretariatet.
17 jordanske fagforeninger med baggrund i alt fra fødevareproduktion til minearbejde samledes i Amman for at tale om mulige løsninger på flygtningeproblematikken.
Selvom det jordanske arbejdsmarked er hårdt presset lige nu, handler det om at se muligheder frem for udfordringer, mener Wafaa Osama, der er Ulandssekretariatets projektmedarbejder i Mellemøsten og deltog i workshoppen.
Hun tror nemlig på, at situationen kan gå hen og skabe bedre vilkår for alle arbejdstagere i det jordanske samfund:
”Lige nu handler det om at bruge det fokus, der er kommet på faglige vilkår, til at skabe bedre rettigheder for alle på det jordanske arbejdsmarked. Det er vigtigt, at jordanerne forstår at ved at skabe gode, ordentlige arbejdspladser for migranter og flygtninge, hjælper de også sig selv. Alle kan vinde, for bedre forhold for migrantarbejdere skaber automatisk bedre vilkår for alle arbejdere,” siger Wafaa Osama.
Fokus på social dialog
På workshoppen blev der også diskuteret bedre sikkerheds- og sundhedsvilkår for migranter, og jordanerne blev præsenteret for den danske arbejdsmarkedsmodel af den danske arbejdsmarkedsekspert, Jan Køhler Nielsen.
Deltagerne udtrykte ønske om at få støtte fra den danske fagbevægelse til at uddanne forhandlere, så de kan blive bedre til at sikre rettigheder og organisere flere medlemmer.
Alt sammen udtryk for, at situationen kan føre noget godt med sig, forklarer Wafaa Osama:
”Jeg ser en form for momentum lige nu, og vores opgave er at bidrage til, at jordanerne får skabt en fælles politik i forhold til flygtninge og migranter. Samtidig skal vi dele ud af vores viden omkring social dialog og hvor vigtigt det er, at dialogen starter allerede på virksomheds- og organisationsplan.”
GFJTU fortsætter nu arbejdet med at udfærdige egentlige politikker på området i samarbejde med Ulandssekretariatet. Et andet område, som hovedorganisationen vil arbejde med, er at få flere organiseret flere kvinder på arbejdsmarkedet. Det Arabiske Initiativ støtter projektet gennem Ulandssekretariatet.