I byen Arusha i Tanzania ligger en teknisk skole, som i høj grad har brug for en hjælpende hånd. Uddannelsen på skolen ligger uendeligt langt fra danske normer. Det betyder, at fx mekanikere stort set ingen praktiske færdigheder har, når de forlader skolen.
Det kommer et dansk solidaritetsprojekt nu til at være med til at rette op på. På Dansk Metals kongress i Aarhus i september 2016 har Dansk Metal vedtaget at støtte projektet, som er et samarbejde mellem Dansk Metal, Erhvervsskolerne Aars og Ulandssekretariatet. Projektet vil fra næste år være med til at give et fagligt løft til de lokale mekanikere – og en tiltrængt faguddannet arbejdskraft til virksomhederne i området.
I sidste uge var faglig sekretær i Dansk Metal Erling Jensen i Arusha, sammen med repræsentanter fra Erhvervsskolerne Aars, for at undersøge mulighederne for den danske indsats.
“Jeg kan klart se nogle positive aspekter i det, vi kan levere hjemme fra Danmark,” siger Erling Jensen.
Ny uddannelse
Projektet knytter sig til en ny uddannelsesretning på Arusha Technical College. Her skal der uddannes egentlige maskinmekanikere til vedligeholdelse af tungt maskineri, for eksempel traktorer og entreprenørmaskiner. Og der er stor efterspørgsel efter kvalificerede mekanikere i såvel landbruget som mineindustrien og byggeriet.
I Tanzania er der ikke tradition for at vedligeholde maskiner. I stedet har virksomhederne selv uddannet nogle af sine dygtigste ansatte gennem sidemandsoplæring. Det er bare ikke holdbart i længden, især hvis der er tale om avanceret maskineri.
Nu skal repræsentanter fra Dansk Metal og Erhvervsskolerne Aars fra efteråret 2017 være med til at indføre en ny uddannelse i Arusha. Og det er aftalt, at undervisningen skal ske i moduler efter dansk model.
Undervisningen på den tekniske skole er i dag udelukkende teoretisk og boglig. Det er en af grundene til, at de lokale små og mellemstore virksomheder ikke har den store fidus til de mekanikere, der bliver uddannet fra skolen, hvilket er en af de store udfordringer, fortæller Erling Jensen.
Derfor skal den nye uddannelse, som i Danmark, have praktik bygget ind i uddannelsen – og det er netop det, Erhvervsskolerne i Aars skal hjælpe med til at planlægge og designe.
“Vi skal sikre, at der kommer nogle praktikere ud af skolen, der har hænderne skruet rigtigt på – og som arbejdsgiverne kan bruge til noget,” siger Tobias Bavnsgaard, der er leder af Ulandssekretariatets kontor i Arusha.
Fra håndkraft til avancerede traktorer
Erling Jensens første dage i Arusha gav et konkret indblik i de store udfordringer, der findes i Tanzania – og som solidaritetsprojektet kan være med til at sætte fokus på.
I den ene ende af spektret oplevede Erling Jensen, hvordan man i landbruget bruger håndkraft og simple maskiner.
I den anden ende besøgte Erling Jensen det nybyggede værksted og salgskontor for maskinfirmaet John Deere, der med sin internationale forretningsmodel er på vej ind på det tanzanianske marked.
“På en mark, stort set ude i Ingenting ligger denne flotte bygning, som er etableret efter John Deeres standarder og normer. Det er godt, at der står en udenlandsk organisation bag, og jeg tror bestemt, at det er en af de arbejdsgivere, der kan være med til at bidrage til projektet,” siger Erling Jensen.
Metal-lærlinge skal med
“Vi kan bestemt gøre en forskel. Jeg er optimistisk,” siger Erling Jensen ved afslutning af studierejsen torsdag i sidste uge.
Og, tilføjer han, der er den gode sidegevinst ved projektet, at en række erfarne Metal-lærlinge får mulighed for at komme ned til Arusha og deltage i oplæringen af mekanikerlærlingene i Tanzania.
“Projektet er selvfølgelig til for Tanzanias skyld, men det vil også gavne Dansk Metal at vise, hvad de dygtige, danske lærlinge kan. Og lærlingene vil få en ny og brugbar viden ved at deltage i projektet,” fortæller Erling Jensen.
Til næste år besøger repræsentanter fra Arusha Technical College Danmark for at udveksle erfaringer og forberede projektet. Herefter rejser Metal-lærlingene og et par faglærere fra Erhvervsskolerne Aars til Tanzania.