Kendt ansigt skal bestyre Det Danske Hus i Palæstina

Forfatter billede

En kendt skikkelse i det danske humanitære miljø, tidl. generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Christian Balslev-Olesen, bliver ny direktør for det to år gamle Danske Hus i Palæstina. Og han bliver ikke alene. Hans kone, Birgitte, skal være meddirektør.

Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) er platform for dialog og samarbejde mellem danskere og palæstinensere. Huset ønsker at bygge bro mellem de to kulturer, skabe spirer til langsigtede partnerskaber og bidrage til øget gensidig forståelse.

Ansættelsen sker fra 3. september 2012 på en kontrakt, der løber et år ad gangen, men parret håber at blive længere på posten og er begejstret for udfordringen.

“Vi er begge 65 nu og synes det er en appelsin i turbanen at ende sådant et sted; det er en utrolig chance, vi har fået og vi får forhåbentlig lejlighed til at give danskerne et andet og mere nuanceret billede af palæstinenserne, siger Chr. Balslev-Olesen til U-landsnyt.dk tirsdag.

Parret afløser Nathalie Khankan (39), der har været direktør, siden huset begyndte at fungere i selvstyre-hovedstaden Ramallah i april 2010 – og dets officielle åbning i september samme år.

Med ansættelsen sætter Christian Balslev-Olesen sin funktion som seniorkonsulent i og medejer af Nordic Consulting Group på stand-by – se mere på http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/kendt-bistandsmand-vender-hjem-fra-afrika

Birgitte Balslev-Olesen, der netop er holdt som folkeskolelærer i Køge kommune, har tidligere arbejdet med kulturudveksling under parrets udsendelser til Afrika og har således erfaringer med kontinentets kunst og kultur.

“Stærkest tænkelge kandidat”

Bestyrelsesformand i foreningen, der arbejdede i fem år frem til 2010 for at oprette Huset og nu er formand for den selvejende institution, som Palæstina-huset er, Sune Buch Segal, priser sig lykkelig for ansættelsen.

“Christian Balslev-Olesen er en af de stærkest tænkelige kandidater i “branchen”, så vi var ikke i tvivl i bestyrelsen, ikke mindst da vi mødte både Birgitte og Christian”, siger Sune Segal til U-landsnyt.dk.

“Hensigten er jo, at huset skal være meget mere end et traditionelt kulturhus og søge at række ud til alle dele af det danske samfund, som vil bruge det”, uddyber den 43-årige antropolog, der til daglig er ansat på Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT) i København.

Og det er allerede sket på flere fronter, f.eks. i form af udveksling af danske og palæstinensiske mekanikere.

“Med en profil som Balslev-Olesen vil der uundgåeligt komme mere fokus på Det Danske Hus i Palæstina og vi kan blive langt mere kendt i den danske offentlighed”, anfører Sune Segal.

Han betegner de nye direktører som “to personer med meget brændende engagement indenfor menneskerettigheder, udvikling og humanitært arbejde”.

Større kendskab til huset skal også ses i et økonomisk perspektiv og udfra et ønske om endnu flere private bidragydere.

At drive et sådant hus koster penge og så sent som i januar i fjor gik Grundfos-koncernen ind for at redde huset ud af en økonomisk klemme med et større tilskud.

Man kan se mere om DHIP på http://www.dhip.ps/danish.php