Edyth Ata er amerikansk-nigeriansk og bosiddende i København, hvor hun driver sin madklub The Jollof Joint.
Der er valg i Nigeria, og for os nigerianere er det en tid forbundet med usikkerhed og et twist af håb. Men det er også en anledning til at spise traditionel nigeriansk mad, og hvis du planlægger at holde valgaften, så er du landet det rigtige sted.
Jeg har selv både nigeriansk og demokratisk blod i årene. Min oldefar var med til at stifte det første demokratiske parti, The Nigerian National Democratic Party, i 1923. Og på lørdag den 25. februar er det de tre kandidater Bola Tinubu, Atiku Abubakar og Peter Obi, der på forhåbentlig demokratisk vis skal kæmpe om præsidentembeddet.
Læs (eller lyt) også: En ny præsidentkandidat planter håb blandt Nigerias ungdom
På valgaftenen har vi i min familie og mange andre nigerianske familier tradition for at samles om en særligt god gryde jollof rice. Jollof rice er Nigerias uofficielle nationalret, selvom det tidligere i år blev besluttet af UNESCO, at retten oprindeligt stammer fra senegalesiske fiskersamfund på Saint-Louis island.
Ordet ‘jollof’ refererer til et gammelt kongerige, Wolof eller Jolof Kongeriget, der mellem det 12. og 13. århundrede bredte sig over dele af Senegal, Gambia og Mauretanien.
Men ligesom grækerne og tyrkerne nok aldrig bliver enige om oprindelsen af tzatziki, bliver vi i Nigeria ved med at spise jollof rice til enhver festlig begivenhed med selvtilfreds ejerskabsfornemmelse.
Hvis der ikke er Jollof Rice til en nigeriansk fest, er det ikke en fest.
Det nigerianske køkken
The Jollof Joint
En københavnsk madklub, hvor folk fra forskellige baggrunde kan mødes over traditionelle nigerianske retter, som initiativtagerne Edyth Ata og Fannar genskaber med deres egne touches og twists.
Følg The Jollof Joint på instagram for kommende arrangementer eller læs mere på deres hjemmeside.
De traditionelle opskrifter på jollof rice er nedarvet fra vores bedstemødre, mødre og tanter. Det er som en tidløs ode til vores forfædre, som vi i generationer har sunget i de enkelte familier.
Jeg husker tydeligt at lære at lave mad ved at hjælpe min mor og bedstemor og se, hvordan de hver især satte deres eget unikke twist på deres jollof rice.
Hovedingredienserne i det nigerianske køkken, er habaneros, tomater, løg og paprika. De blandes sammen og danner grundlaget for mange nigerianske retter, herunder jollof rice, men også den nigerianske tomatgryde.
Så her får du mit særlige twist på jollof rice.
Jollof risopskrift (4 portioner)
Ingredienser:
6 modne tomater
2 mellemstore løg, finthakket
2 fed hvidløg, hakket
2 røde peberfrugter
1 habanero peber (valgfrit)
5 dl. parboiled ris
1/2 dl. vegetabilsk olie
2 kyllingebouillonterninger (eller 2 teskefulde kyllingebouillonpulver)
2 teskefulde caribisk karry
1 tsk. tørret timian
10 dl. vand
Salt og sort peber
Instruktioner:
Blend 5 tomater, rød peberfrugt, 1,5 løg og habanero-peber.
I en stor gryde opvarmes olien over medium varme. Tilsæt et halvt hakket løg, 1 hakket tomat og hvidløg og steg indtil de er bløde, cirka 5 minutter.
Tilføj den blendede tomatblanding til gryden sammen med kyllingebouillonterninger, karry, timian og vand. Bring i kog, og skru derefter ned til lav varme og lad simre i 15 minutter.
Mens sovsen simrer, skylles risene i en finmasket si under koldt vand, indtil vandet er klart.
Når sovsen har simret i 15 minutter, tilsættes de skyllede ris i gryden. Rør godt sammen, og bring blandingen tilbage til at simre.
Skru ned for varmen, læg låg på gryden og lad det simre i 18-20 minutter, eller indtil risene er møre, og det meste af væsken er absorberet, og tilsæt smør.
Sluk for varmen, og lad risene sidde, tildækket, i yderligere 10 minutter, før du lufter dem med en gaffel.
Smag til og krydr med salt og sort peber efter behov.