Klimaforandringer skærper fødevarekrise i Nordkorea

nordkorea_mission_oest_ny
Nordkoreanerne mærker klimaforandringerne helt konkret. Tyfoner og tørke har gjort et massivt indhug i efterårets høst af den vigtige afgrøde majs, og rishøsten forventes også at være påvirket.
Foto: Mission Øst
Forfatter billede

På mandag samles verdens ledere til FN’s klimatopmøde, hvor den ene rapport efter den anden varsler krise, medmindre de rige lande investerer mange milliarder i en større omstilling, der skal reducere CO2-udslip og sætte fart på bæredygtige klimatiltag.

“For os er klimaforandringer en generel trussel, men for nordkoreanere er de en helt personlig trussel. Det er ret kontant, når du på grund af tørke ikke får nok at spise.”

Det siger Kim Hartzner, der netop er landet efter et besøg i Nordkorea, hvor han som generalsekretær for Mission Øst har tilset uddeling af næringsrig kost til 33.000 småbørn i nordkoreanske daginstitutioner.

Tyfon ødelægger afgrøderne

I Nordkorea mærker man klimaforandringerne helt konkret. Tyfonen Lingling har sammen med tørke gjort et massivt indhug i efterårets høst af den vigtige afgrøde majs, og rishøsten, som først starter næste måned, forventes også at være påvirket, særligt af tyfonen den 7. september, som medførte store skader i områder med mange rismarker.

“Overalt så jeg afsvedne majsmarker, så stort set intet var intakt. Det var fuldstændig gult og sort og ødelagt det meste af det,” fortæller Kim Hartzner i en pressemeddelelse.

Han har været på sit niende besøg i det lukkede land og kalder situationen for ”katastrofe på katastrofe på katastrofe”.

“Man oplever tørke eller oversvømmelser stort set hvert år. Gentagne katastrofer plager landet og fører til akutte nødsituationer. Når man gentagne gange oplever tusindvis af menneskers død, er naturkatastrofer et grundvilkår,” siger han.

I dag er 11 millioner nordkoreanere ifølge FN kronisk underernærede.

Fødevaresituationen er kritisk på grund af den dårlige høst i 2018. Fra januar til juli 2019 måtte myndighederne skære madrationerne ned til det halve. I børnehaver er børns madrationer skåret ned fra 300 til ned til 100 gram om dagen. Det er en under en kvart skål ris. I vuggestuer fra 200 til kun 60 gram om dagen.

“Børnene risikerer diarre, lungebetændelse og forkølelse, som skyldes utilstrækkelig ernæring grundet for ensidig kost og mangel på protein. Når man ikke får protein, nedsættes modstandskraften, og så er børnene utroligt udsatte for sygdom,” fortæller Kim Hartzner, der også er læge.