Kultur til din weekend: eurocentriske verdenskort, lyddagbog fra Afghanistan og design til en uhyggelig fremtid

Benjamin mener ikke, at kortfilm får lov til at fylde nok hos de store streamingtjenester. Alligevel har han i denne uge fundet en kort film frem, der også er en animeret dagbog om to afghanske kvinders fortælling, da landet igen faldt ned i talibanske hænder.


Foto: Caroline Gillet and Denis Walgenwitz.
Emma Katrine Bremer Holmgaard

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Benjamin arbejder normalt med at lave dokumentarfilm, hvilket han er knaldgod til. Men de seneste uger har vi på Globalnyt fået æren af at arbejde sammen med ham om en artikelserie, der bliver til virkelighed i det nye år. I denne uge anbefaler han en kortfilm om to afghanske kvinders vidt forskellige valg og reaktioner, da Taliban igen indtog Afghanistan – fortalt af kvinderne selv på en noget alternativ måde.

Både Morten og jeg selv anbefaler, at du bruger weekenden indendørs på museum. Morten har været et smut nord for København for at opleve en dominikansk-amerikansk kunstner, der mixer vilde farver med kritik af europæisk kolonialisme.

Jeg selv er blevet lokket på designmuseum, som viste sig at overraske med udstillinger om både minedrift i Grønland og potentielle designløsninger til, hvordan vi kan (over)leve i en usikker verden med den ene klimakatastrofe efter den anden.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Dem finder du til allersidst i artiklen.

SE gamle landkort blive til kunstværker

Anbefalet af journalist og redaktør Morten Scriver Andersen.

Der er knald på farverne på de store lærreder i den dominikansk-amerikanske Firelei Báez’ udstilling på Louisiana, selvom hun langt fra turnerer med et festligt budskab.

Firelei Báez i hendes atelier. Foto: Louisiana Channel, 2023.

Når man går rundt på Louisianas snørklede gange, går man på opdagelse i Báez’ verden af mystiske, hybride væsner. Nogle halvt planter, halvt dameben, andre er en blanding af granatæbler og indre organer, mens det for mig allerede ikoniske billede af en farverig kvinde i en forsigtigt krybende positur morfer ud i et blomstrende kanonslag fra halsen.

Báez konfronterer den vestlige verdens hegemoniske magtsprog, når hun maler over gamle, misvisende landkort.
Foto: Phoebe d’Heurle.

Det hele er serveret på den smågeniale og simple idé at bruge gamle, eurocentriske landkort (og verdens første brætspil!). Engang udtryk for det kolonialistiske syn på verden, nu Báez’ legeplads og arena for at give oprindelige folk og naturen sin retmæssig plads i lyset.

Alligevel er det en billedtekst, som allermest fik mine tanker i gang: En afrofuturistisk mytologi om et undersøisk land kaldet Drexciya, hvor mennesker kan trække vejret under vand. Befolkningen er de ufødte børn af gravide afrikanske kvinder, som var blev kastet overbord fra slaveskibe. Børnene havde lært at trække vejret i fostervæsken i deres mødres mave. Av av av.

DYK ned i den oversete guldgrube af korte dokumentarfilm

Anbefalet af dokumentarist Benjamin Kodbøl.

Kortfilm bliver ofte overset som genre. Selvom næsten enhver filminstruktør, inklusiv mig selv, har lavet et par stykker, bliver de sjældent set eller diskuteret uden for filmfestivalerne. Flere af de store streamingtjenester er dog begyndt at vise kortfilm, blandt andre Netflix, som har et helt banner med blandt andet Wes Andersons fire nye film.

Jeg synes dog, at den korte dokumentarfilm stadig er en mangelvare på underholdningsmenuen, og jeg mistænker, at jeg ikke er alene om det standpunkt. Men nu har jeg altså alligevel fundet lidt guld på DRTV.

Pigerne fra Kabul er en animeret dagbog om to afghanske kvinders fortælling, da landet igen faldt ned i talibanske hænder. Raha besluttede sig for at blive i landet, mens Marwa valgte at rejse væk.

Foto: Caroline Gillet and Denis Walgenwitz.

Filmen er fortalt af de to kvinder selv via de talebeskeder, de løbende sendte til den radiojournalist, Caroline Gillet, der også er filmens instruktør, og som elegant har animeret filmens visuelle univers med hjælp fra medinstruktør Denis Walgenwitz. 

Hvis du er sulten efter flere korte dokumentarfilm, er The Guardian, New York Times Op-Docs og bibliotekstjenesten Filmstriben dine venner.

OPLEV den grønlandske undergrund eller udforsk fremtidens design

Anbefalet af journalist Emma Katrine Bremer Holmgaard.

Da min mor, entusiastisk og med et nyerhvervet årskort, for et par uger siden begyndte at foreslå, at vi skulle på Designmuset Danmark, fordi “de har altså nogle rigtig spændende udstillinger, du også vil kunne lide,” vil jeg godt indrømme, at jeg ikke sprang på tilbuddet med det samme. At bruge min dyrebare weekend på at gå mellem Ægget, Myren, Dråben eller Syveren lød ikke specielt appellerende. Stor fejl må jeg nu erkende.

På Designmuseet kan du i øjeblikket opleve hele to udstillinger, der ikke har en dyt med Arne Jacobsen og resten af hans designerslæng at gøre. Den første handler om den grønlandske undergrund og minedriftens indflydelse på naturen og de lokale samfund. Kalaallit Nunaat Rocks, som udstillingen hedder, følger de ædle metaller fra de brydes i minerne til de funkler som smykker. Ikke mindst giver udstillingen et indblik i, hvilke spor minedriften efterlader i den vilde, arktiske natur, ligesom at jagten på undergrundens juveler får betydning for medlemmer i Grønlands Stenklub, som må lukke da nye regler vanskeliggør deres hobbybaserede interesse for at samle sten.

Gange i guldminen Nalunaq udsprænges. Foto: Paul Brown.

Museets anden udstilling løfter blikket op fra undergrunden og ser ud i fremtiden, når den spørger, hvordan vi designer en verden, hvor vi bruger ressourcer smartere, skruer ned for forbruget, deler det, vi har, mere ligeligt, og sikrer at alle har noget at skulle have sagt. Udfordringerne er mange. Men udstillingen peger på, at det er mulighederne også. Uden at afsløre alt for meget kan du blandt andet prøve at forestille dig, hvordan det føles at blive suget fra Danmark til Spanien i et lufttæt rør med 1000 km i timen, eller bo i et shelter på havet, når et kæmpemæssigt jordskælv smadrer dit hjem.

De mange bud på fremtidens design føles surrealistiske og fjerne, mens de udfordringer, de planlægger at løse, lader til at komme tættere og tættere på. Det er skræmmende og samtidigt vanvittigt spændende at udforske.

Udstillingerne er forholdsvis små, og det er derfor en overskuelig opgave at nå igennem mere end én under et besøg. Begge udstillinger løber ind i det nye år, så der er god tid til at slå vejen forbi Bredgade i indre København.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

Se satirisk film om Israels besættelse af palæstinensisk land

Med Israels besættelse af de palæstinensiske territorier på Vestbredden og i Gaza som højaktuel case inviterer Grand Teatret til et giftigt-ironisk kursus i, hvordan man besætter et land i over 50 år, når de på søndag viser filmen THE FIRST 54 YEARS – AN ABBREVIATED MANUAL FOR MILITARY OCCUPATION.

Satiren er grovkornet og humoren kulsort i filmen, der både er for nybegyndere og garvede følgere af den bitre og endeløse konflikt, der her får sagen fremstillet som aldrig før: en militant-strategisk briefing i overtrædelse af menneskerettighederne.

Det er en ekstra visning, og det betyder at det kun er muligt at se filmen på søndag kl. 14.20 i Grand Teatret.

Dans til afro-caribiske rytmer med Elektrisk Ål

Der er dømt fest, når Building Communities på fredag inviterer til koncert med bandet Elektrisk Ål og efterfølgende optræden af Dj Mescal. Elektrisk Ål lover solskin og champeta flavor for fuld udblæsning, når de fylder rummet med tropiske og afro-caribiske rytmer.

Koncerten finder sted i Union på Nørrebro kl. 19-22. Det koster 100 kroner (150 i døren) at komme ind, og du kan bestille din billet lige her.


Det var alt for denne uge! Må du have en helt og aldeles fremragende weekend!