Kultur til din weekend: Latinske sommertoner, falske identiteter og et unikt indblik i somalisk ungdomsliv

Mariana Yegros, aka La Yegros, er blandt denne uges kulturanbefalinger fra Globalnyts redaktion.


Foto: Ragnar Singsaas/WireImage
Forfatter billede

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på den globale verden.

I denne uge kommer kulturanbefalingerne vidt omkring, og der er både lidt til ørene og øjnene. Pernille tager os med den franske efterretningstjeneste til Iran og Syrien. Thomas har været et smut forbi Latinamerika for at finde rytmer, der passer til solskinsvejret. Og så er Emil helt oppe og køre over, at der for første gang nogensinde er kommet en ungdomsserie ud af Somalias hovedstad Moghadishu.

Værsgo’!

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

FØLG franske spioner navigere i aktuelle geopolitiske kriser

Anbefalet af Partnerskabschef Pernille Brix.

Vil du helt ind under huden på, hvordan en vestlig efterretningstjeneste opererer? Men orker du ikke det overspændte amerikanske univers, hvor der ofte ses stort på autentisk gengivelse af verden udenfor USA? Så ligger den bedste franske TV-serie, der – efter både franske og internationale anmelderes mening – nogensinde er produceret, bare og venter på dig på DRs streaming platform. Falsk identitet hedder den.

Serien portrætterer den afdeling i den franske pendant til Forsvarets Efterretningstjeneste, der indhenter information fra udlandet gennem agenter, som opererer under falsk identitet. Altså en helt bestemt kategori af spioner, der lever et tilsyneladende almindeligt civil liv i andre lande og her opbygger relationer til udvalgte personer, som har adgang til viden af strategisk betydning for Frankrig. Instruktør Éric Rochant har begået et genitræk ved at lade dagligdagen på kontoret i Paris være rammen om serien (le Bureau aka seriens franske navn). På den måde træder den dybe personskildring af de ansatte i ‘tjenesten’ i forgrunden, mens deres opgaver på jobbet – og de menneskelige konsekvenser heraf – kun gradvist oprulles, som serien skrider frem.

Dagligdagen på kontoret er rammen om fortællingen i serien “Falsk identitet”, der kan ses på DR TV.
Foto: Screenshot fra serien.

Mesterspionen med dæknavnet Malotru er den gennemgående hovedperson, der efter seks år i Damaskus kæmper med at afvikle sin falske identitet og ikke mindst det forbudte kærlighedsforhold til kvinden Nadia. Den lille løgn på kontoret derhjemme om at affæren, ligesom missionen, er afsluttet, får fundamentet under Malotru i skred. De uoverskuelige konsekvenser holder seeren fanget gennem fem sæsoner, der giver et både unikt og troværdigt indblik i de seneste års vigtigste geopolitiske kriser; fra krigen i Syrien, Islamisk Stats terror til Irans atomprogram og Ruslands cyberkrig mod Vesten. 

Vil du underholde til sommerfesten om, hvordan en indhenter rekrutteres og oplæres, eller om russiske troldehære, der outsources til Cambodia? Så se serien her!

LYT til latinske sommertoner

Anbefalet af journalist Thomas Jazrawi.

Sommeren har for alvor ramt Danmark. Det er en årstid, der passer perfekt til at lytte til latinamerikanske rytmer. Latinamerika har en rig arv af musikalske traditioner, der blev skabt i mødet mellem de oprindelige sydamerikanere, europæerne og afrikanske slaver.

Denne arv er også at finde i meget moderne latinamerikansk musik, hvor nutidige kunstnere blander de traditionelle rytmer med mere moderne stilarter i en overordnet genre, der til tider bliver kaldt Alternativt Latin.

Lyt til Thomas’ favoritsang af den argentinske sangerinde La Yegros.

Det gælder eksempelvis Thievery Corporation, der godt nok har base i USA, men har globale rødder. De har gennem flere år samarbejdet med sangerinden LouLou Ghelichkhan. Hun er også født i USA, men er af iransk herkomst. Sammen med Thivery Corporation har hun primært sunget på fransk og spansk. På nummeret Decollage tager musikerne os med på en meget afslappende tur ud i rummet. Nummeret er baseret på et bossa nova-beat, og skaber en chilloutet lounge-atmosfære med et jazzet klaver og den drømmende vokal i forgrunden. Det er et nummer, der kan skabe den rette sommerstemning, selv hvis man står i sne til knæene.

The Beatles blev kendt for at finde inspiration i indisk musik i udviklingen af den psykedeliske rock. I dag bruger latinamerikanske musikere deres egne traditioner for at skabe den særlige hallucinerende stemning, og i Peru og Colombia er det blevet til en genre kaldet ’psykedelisk cumbia’. Det colombianske band Mitú har selv kaldt sin musik for ’psykedelisk musik fra junglen’. Nummeret Fiebre er et godt eksempel på, hvad dét kan.

Argentinske La Yegros med det borgerlige navn Mariana Yegros har ligeledes en forkærlighed for cumbia. Hun har dog ikke så meget fokus på det psykedeliske. Til gengæld blander hun en del moderne og traditionelle stilarter. Min favorit er en skøn luftig ballade fra albummet Magnetismo fra 2016 ved navn Hoy.

Alle tre kunstnere er tilgængelige på Spotify, og jeg har linket til dem i teksten.

SE ungdommen folde sig ud i Moghadishu

Anbefalet af Emil Gundel.

For første gang i mere end 30 år er der kommet en tv-serie ud af Somalias hovedstad Mogadishu, og det er stort! Alene dét er faktisk nok til at anbefale serien. Men Arday er meget mere end bare hovedstadens første serie.

Arday, som betyder studerende på somali, er en ungdomsserie, der tør rigtig meget og vil rigtig meget. Seriens hovedpersoner er elever på en privatskole og repræsenterer helt klart de bedst stillede unge, men de temaer som serien følger, er dybt relevante for hele den enorme ungdomsgeneration i Somalia. Den kommer nemlig ind på relativt stærkt tabubelagte emner som kriminelle piger, traumer og psykiske lidelser, voldtægt, misbrugsporno og afpresning.

Seriens hovedpersoner er elever på en privatskole og repræsenterer helt klart de bedst stillede unge, men de temaer som serien følger, er dybt relevante for hele den enorme ungdomsgeneration i Somalia.
Foto: Screenshot fra serien

Selvom det er nemt at se, at seriens skuespillere ikke er professionelt uddannede, så er det alligevel næsten umuligt ikke at føle, hvad skuespillerne føler, særligt i de mest sårbare øjeblikke. For instruktøren Ahmed Farah har, ifølge ham selv, castet skuespillere, der har oplevet eller på anden vis er stærkt påvirkede af det, deres karakterer gennemlever. Og det skinner virkelig igennem.

Serien er et monument over landets hårdt tilkæmpede og stadig meget skrøbelige fremgang, samtidig med at den giver et dybtfølt, og til tider et smule akavet, indblik i det at være ung i nutidens Somalia. Derfor synes jeg, at du skal se Arday.

Alle seriens 10 afsnit er tilgængelige, med engelske undertekster, på YouTube (link til første afsnit).

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

A storm foretold har premiere på DR1 den 12. juni kl. 21.25.

Med unik adgang inviterer den danske stjernedokumentarisk Christoffer Guldbrandsen os helt ind i magtens centrum i de sidste måneder af Trumps regeringstid, der kulminerede 6. januar med et hidtil uset angreb på det amerikanske demokrati – stormen på kongressen. Guldbrandsen står midt i stormens øje, da Trump-tilhængerne rykker ind i kongressen, og han er til stede, da Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone må flygte fra sin hotelsuite i Washington, da den “stop the steal”-kampagne, som han selv har udtænkt, giver bagslag.

Christopher Guldbrandsen har både været erklæret død og sendt til afhøring i det amerikanske senat i forbindelse med sin film, som også var den absolutte mest sete på filmfestivalen cph:dox i foråret.

Afrikansk festival og marked bliver afholdt den 10. juni på Nørrebro.

Festivalen er med egne ord landets største tilbagevendende arrangement med fokus på Afrika og er en blanding mellem en kulturfestival og et marked. Det betyder blandt andet, at der er live-musik, opvisning fra tromme- og dansegrupper, aktiviteter for børn og modeopvisning samt salg af for eksempel kunsthåndværk, smykker og tøj. Der er også boder med mad fra afrikanske lande.

Læs journalist Laurits Holdts omtale af festivalen her.

Det var alt for denne uge. Rigtig god weekend fra Globalnyt!