Kultur til din weekend: Syriens kulturelle mosaik med digter og forfatter Jan Pêt Khorto

Emma Katrine Bremer Holmgaard

Denne uge er en anelse anerledes for Globalnyts kulturanbefalinger. Vi har nemlig valgt at sætte fokus på kultur fra Syrien i forbindelse med, at Syrian Doc Days løber ad stablen i Cinemateket.

Jan Pêt Khorto
Privatfoto

Og så holder Globalnyts redaktion “fri” denne uge. I stedet har vi fået besøg af digter og forfatter Jan Pêt Khorto, som uden tvivl er noget mere kvalificeret til at anbefale kultur fra Syrien.

Jan Pêt Khorto er nemlig selv kurder fra Syrien, hvor han i sine ungdomsår som journaliststuderende blandt andet redigerede en undergrundsavis med fokus på borger- og menneskerettigheder og har udgivet flere digtsamlinger. Han blev senere arresteret og fængslet på grund af sine politiske digte og artikler, og siden 2009 har han boet i Danmark.

Jan Pêt Khorto anbefaler i denne uge alt fra retter, der får munden til at løbe i vand, til sange om politik, kærlighed og modstandskraft.

Til allersidst i artiklen finder du en oversigt over de begivenheder, der finder sted i forbindelse med Syrian Doc Days. Og lyder de som noget for dig, så har Globalnyt fået lov til at tilbyde en rabat, der gør det lidt billigere at opleve alle de skønne film og arrangementer. Info om den finder du også længere nede.

Ikke én syrisk kultur

Hver lørdag morgen er mit hjem gennemsyret af de beroligende dufte af spidskommen, kardemomme, frisk mynte, sesam og olivenolie, akkompagneret af Fairouz’ fortryllende stemme. På trods af mit komplekse og ambivalente forhold til min syriske fortid og den melankolske historie, der førte til mit eksil på grund af mit litterære arbejde, skyller en følelse af sindsro over mig med hver gentagelse af denne elskede weekendtradition.

Midt i de aktuelle politiske katastrofer, der sker i Mellemøsten, har det været en betydelig udfordring at skrive denne tekst, som Globalnyt bad mig om. Syriens vedvarende krig, med dens ødelæggende belastning af menneskeliv og landets sammenhold, fortsætter. Den engang kulturelt rige nation, nu splittet og spredt, har sat et uudsletteligt præg på det internationale politiske landskab. Desuden er folket, som engang var berømt for sin smukke, kulturelle mosaik, en af de mest spredte befolkninger i verden, og deres forfærdelse rejser med dem ud over alle grænser.

Dertil kommer den nuværende konflikt i Israel/Palæstina, præget af brutalitet og kollektiv afstraffelse af civilbefolkningen gennem de sidste mange uger. Det grelle politiske hykleri, både i Vesten og Mellemøsten, når det kommer til dette omstridte land, er ikke til at tage fejl af.

At tale bredt om ‘en’ syrisk kultur er dog en skræmmende opgave. Syrien, der er mættet af et rigt billedtæppe af historie og kulturel mangfoldighed, sammenfletter påvirkninger fra mange kulturer, der har formet dets identitet gennem århundreder. I sin kerne ligger et komplekst samspil mellem sprog, etniske grupper, politiske landskaber og historiske fortællinger.

Etnisk mangfoldighed definerede tidligere Syriens kulturelle mosaik, hvor arabere, kurdere, armeniere, assyrere og andre bidrog til nationens pulserende, sociale struktur. Hver gruppe medbragte sine egne traditioner, skikke og kulinariske lækkerier, som bidrog til den overordnede rigdom af syrisk identitet og fremmede et unikt miljø, hvor forskellige samfund eksisterede side om side i årtier.

Det politiske liv i Syrien har været omtumlet, præget af den koloniale arv, skiftende alliancer og interne kampe. Den syriske borgerkrig, der brød ud i 2011, intensiverede langvarige, latente spændinger, hvilket førte til en mangefacetteret konflikt med globale implikationer. Syrere, der kæmper med virkningen af denne krig, kæmper også for at bevare deres kulturelle fusion. Men det er mere besværligt, når nationen er spredt over hele kloden.

På trods af den barske indledning sigter jeg efter at kaste lys over rigdommen i den syriske kultur gennem følgende korte temaer.

GÅ på opdagelse i det farverige køkken

Det syriske køkken er et dejligt gobelin af smag, en afspejling af dets multikulturelle påvirkninger. Aromatiske krydderier, såsom spidskommen, koriander og sumac, giver retterne en karakteristisk smag.

Basisingredienser som olivenolie og friske grøntsager og ikoniske retter som kibbeh, kebab og falafel karakteriserer de syriske køkkeners kulinariske dygtighed.

Man kan ikke dykke ned i det syriske køkken uden at møde de elskede meze, et udvalg af små, smagfulde forretter. Hummus, falafel, za’atar, baba ganoush og tabbouleh er blot nogle få eksempler på disse lækre forretter.

Jan anbefaler bogen Falvours of Aleppo – Celebrating Syrian Cuisine, der er skrevet af Dalal Kade-Badra og hendes søn Elie Badra.

En ikonisk syrisk ret er kibbeh, en velsmagende blanding af hakket kød og bulgurhvede, som findes i to udgaver, en formet som hakkebøffer, en anden fyldt med et velsmagende fyld. Det er et bevis på den omhyggelige forberedelse og opmærksomhed på detaljer, der kendetegner syriske kulinariske traditioner.

Desserter i Syrien er en fejring af sødme og kunstneriskhed. Fra de flagende lag af baklava til ma’amouls delikate sødme er syriske kager et vidnesbyrd om landets rige, kulinariske arv. Rosenvand og appelsinblomst bruges ofte til at tilføje et duftende touch til disse lækre godbidder.

Næsten alle disse kan findes på de forskellige mellemøstlige markeder i alle de store byer i Danmark. En simpel google-søgning vil også bringe dig til mange syriske/libanesiske/palæstinensiske restauranter i enhver større by. Og hvis du vil prøve at lave en ret derhjemme, så prøv denne fascinerende bog, som er skrevet af en mor og hendes søn fra Aleppo, som indeholder en stor samling meze-retter, hovedretter og adskillige desserter (jeg fik min på Amazon for mere end ti år siden).

LÆS dig ind Syriens historie

Syrisk litteratur, fra klassisk arabisk poesi til moderne romaner, afspejler landets lange historie og kulturelle rigdom. I Danmark findes samlinger af syriske digte og oversatte romaner af forfattere som Nader Alkasem, Rana Zeid, Hanadi Zarka, Odai Al Zoubi, Adonis og mange andre.

Et udvalg af syriske og arabiske litterære tekster er samlet i to smukke bind, der indeholder både arabiske tekster og danske oversættelser: EKSIL – Nye arabiske stemmer og En ny dags klarhed.

Den syriske roman har også frembragt bemærkelsesværdige stemmer, såsom Samar Yazbek, hvis Over Grænsen – beretning fra mit Syrien i ruiner giver en gribende og personlig beretning om den syriske borgerkrig. Khaled Khalifas In Praise of Hatred er endnu en virkningsfuld roman, der tilbyder en kraftfuld fortælling med de politiske og sociale omvæltninger som bagtæppe.

En anden produktiv og elsket syrisk digter, Nizar Qabbani, kredser om temaer som kærlighed, politik og arabisk identitet. Hans samlinger har efterladt en varig indvirkning på arabisk litteratur.

Jeg vil desuden anbefale, at du går ind på denne righoldige hjemmeside med syrisk og arabisk litteratur for mere indsigt: www.arabisklitteratur.dk

LYT til stemmerne af Syrien

Syrisk musik, påvirket af arabiske, kurdiske, armenske og assyriske traditioner, er forskelligartet. Oud, et strengeinstrument, er i centrum i mange kompositioner.

Et lysende eksempel på Syriens fineste stemmer er Sabah Fakhri, kendt for sin beherskelse af klassisk arabisk musik. Hans fremførelser af muwashahat (en form for klassisk arabisk poesi sat til musik) og traditionelle folkesange har givet ham anerkendelse som en af de mest fremtrædende stemmer i den arabiske klassiske musiktradition.

Fairouz, som ofte omtales som “Jewel of Libanon”, er en ikonisk sangerinde, hvis transcendente stemme og tidløse melodier har gjort hende til en levende legende i den arabiske verden. Hendes tilstedeværelse i den syriske gobelin er ikke til forhandling uanset hendes libanesiske oprindelse. Fairouz’ stemme, karakteriseret ved dens følelsesmæssige dybde og alsidighed, har evnen til at formidle en række følelser fra glæde til melankoli.

Hendes repertoire omfatter en bred vifte af sange, fra kærlighedsballader til patriotiske hymner, hvilket giver hende en hengiven fanskare og cementerer hendes status som et kulturelt ikon. Hendes indflydelse strækker sig langt ud over musikken og inkarnerer en kulturel og følelsesmæssig forbindelse, der overskrider grænser. Fairouz forbliver et symbol på modstandskraft, kunstnerskab og musikkens vedvarende kraft til at bygge bro mellem skel og inspirere generationer.

I Danmark har Bakri Hemmami, der oprindeligt kommer fra Aleppo, båret denne rige syriske musikarv med sig og har sunget ved utallige arrangementer i hele Danmark det seneste årti.

Ciwan Haco, en kurdisk sanger fra den nordvestlige del af Syrien, har også haft en lang historie med at indlejre både østlige og vestlige melodier sammen med poetiske tekster. Han bor i Norge, men betragtes som en international kunstner med sine fantastiske melodier og stærke politiske sange og kærlighedssange.

FORSVIND ind i filmenes verden

På trods af at de står over for adskillige udfordringer, herunder politisk uro og sociale omvæltninger, har syriske filmskabere holdt ud for at skabe film, der fanger den menneskelige oplevelse med dybde og følsomhed. Et bemærkelsesværdigt aspekt ved syrisk moderne film er dens evne til at navigere i den delikate balance mellem personlige fortællinger og bredere socio-politiske kommentarer.

Filmskabere henter ofte inspiration fra deres egne oplevelser og væver dem sammen med intime historier, der afspejler dagligdagens forviklinger i et tumultarisk miljø. Denne tilgang giver på et personligt plan publikum mulighed for indlevelse, hvilket fremmer en dybere forståelse af de menneskelige historier bag overskrifterne.

Jeg er stor fan af film. Jeg har faktisk stræbt efter at blive filminstruktør i min tidlige alder, hvor jeg har søgt ind på mange filmskoler (bl.a. Den Danske Filmskole). Men skæbnen, hvad end den måtte være, ville det anderledes. Jeg har skrevet manuskripter, spillet og skrevet musik og lært meget om cinematografi. Det er en smuk kunst!

I denne weekend afvikles Syrian Doc Days i hjertet af København på Cinemateket. Denne festival har i mange år bragt adskillige gode film og vellavede dokumentarer til både danskere og herboende syrere. Du kan få en smagsprøve på filmene på festivalens hjemmeside eller læse programmet længere nede i denne artikel.

GÅ på café og oplev moderne mellemøstlige atmosfære

Inden jeg runder af, vil jeg anbefale et helt særligt sted i København. Sorte Firkant café på Nørrebro. Her kan du komme og få smag på en moderne samværsform, der bygger bro mellem øst og vest. Dens atmosfære, musik og mangfoldige klientel skaber et rum, hvor man føler sig opslugt af afslappende tanker og følelser.

Når man udforsker disse facetter af syrisk kultur, hvad enten det er gennem køkken, litteratur, musik, biograf eller fælles rum, får man et glimt af den modstandskraft og rigdom, der overskrider Syriens nutidige udfordringer.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE… til Syrian Doc Days

Og nu til Jan Pêt Khortos anbefaling om at dykke lidt ned i programmet for Syrian Doc Days, som finder sted i Cinemateket den 22.-26. november, og som byder på alt fra filmvisninger, filmmagere i samtale, samfundsdebatter til musik og andre kulturelle aktiviteter.

Syrian Doc Days, en forkortelse for Syrian Documentary Film Days, er dedikeret til historier om Syrien, der bevæger sig ned under og ud over den generelle fortælling. Her kan du møde almindelige og ekstraordinære mennesker, som alle er blevet påvirket af de seneste 12 års politisk og social turbulens. Nogle er flygtet, andre er forblevet i Syrien.

Som læser af Globalnyts kulturanbefalinger kan du købe billetter til særpris 60 kroner per event. Rabatten kan kun tildeles ved fysisk henvendelse i billetsalget, ikke ved online-bestilling. Der kræves ingen dokumentation, så det eneste du skal gøre, at at nævne Globalnyt, når du køber din billet.

Programmet finder du lige nedenunder, og hvis du er nysgerrig efter at vide mere, kan du følge med i opslagene på Facebookbegivenheden.

Torsdag den 23. november

Cinemateket viser filmen The Final Scene, der bringer os tilbage til det første år af den syriske revolution, 2011. Det er historien om aktivisten Orwa Almokdad, som dokumenterede begivenhederne, mens de fandt sted og skubbede til en politisk og social verdensorden.

Efter filmen vil der være Q&A med instruktør Eyas Almokdad, modereret af journalist og dokumentarinstruktør, Nagieb Khaja. Arrangementet begynder kl. 16.30.

Fredag den 24. november

Panelisterne ved fredagens debat i Union.

På fredag rykker Syrian Doc Days til Union på Nørrebro. Her vil du få mulighed for at se dokumentarfilmen We Are The Giant. Efter visningen vil der være en paneldebat om regionens udvikling, revolutioner og vigtigheden af solidaritet mellem bevægelser.

Senere på aften vil der være middag og efterfølgende koncert med trompetspiller, producer og komponist Milad Khawam, der er bosat i Berlin, men oprindeligt stammer fra Damaskus, hvor han studerede klassisk og arabisk musik.

Arrangementet begynder kl. 16 i Union. Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding. Det gør du her, hvor du også finder yderligere information om eventet.

Lørdag den 25. november

Lørdag viser Cinemateket hele to film.

Kl. 16.16 vil du kunne se filmen Lost Souls of Syria med introduktion ved Haifaa Awad, læge, samfundsdebattør og forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke – og efterfølgende debat.

Filmen tager os tilbage til 2014, hvor en mystisk desertør, med kodenavnet Cæsar, lækkede titusindvis af billeder af ofre for det syriske regime, som døde under tortur. Mens de torturerede går i glemmebogen, og tusindvis af civile forsvinder, forsøger deres familier, deres advokater og en lille gruppe aktivister at indgive klager til europæiske domstole. Denne film fortæller om drejningerne i undersøgelser og procedurer, der mod alle odds fører til udstedelse af arrestordrer mod embedsmænd i toppen af præsident Bashar al Assads administration – for forbrydelser mod menneskeheden.

Et par timer senere, kl. 18, viser Cinemateket filmen Homemade Stories af Nidal Al Dibs. Da 2011-revolutionen i Syrien blev til krig, flygtede Nidal og hans familie til Kairo. Der begyndte han at filme sine egyptiske venner, der forsøger at genåbne en længst nedlukket biograf i deres fattige kvarter. Sideløbende prøver Nidal på distancen at styre renoveringen af sit hus hjemme i urolige Syrien.

Efter begge film vil der desuden være reception i Cinematekets Asta Bar.

Søndag den 26. november

Se filmen Becoming Iphigenia, der følger ni unge syriske kvinder, alle mellem 20 og 27 år, som for nylig har slået sig ned i Tyskland. De mødes til en casting og bliver udvalgt blandt mange andre til at optræde på scenen for første gang i en nutidig og opdateret udgave af Euripides’ græske tragedie ’Iphigenia’.

Efter visningen vil der være Q&A med en af filmens skuespillere. Samtalen varer ca. 45 minutter og foregår på engelsk. Arrangementet begynder kl. 16.30.


Det var alt for denne uge! Husk at du kan finde endnu flere spændende events, der finder sted det næste stykke tid i Globalnyts kalender.

Tusind tak til Jan Pêt Khorto og rigtig dejlig weekend til alle kulturnørder!