Kultur til din weekend: Vestafrika på tallerkenen, Kenyas frihedskamp i ørerne og en dannelsesroman fra Indiens slum

Mau Mau-soldat i en af de berygtede fangelejre under briternes kolonistyre i Kenya, 1955.


Foto: Three Lions/Getty Images
Søren Steensig

30. november 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Emma, der normalt styrer anbefalingerne er ude i verden, så jeg vikarierer efter bedste evne i denne uge. Det er heldigvis ingen sag, når mine kolleger som altid holder øjne, ører og mund åbne for nye kulturelle produkter at kaste sig over.

Ugens anbefalinger byder blandt andet på noget godt til ganen fra Busters vestafrikanske stamrestaurant, Laurits’s nye yndlingspodcast, der gør den kenyanske frihedskamp aktuel og personlig, og en imponerende skildring af en håndfuld skæbner i Indiens slum.

SPIS vestafrikansk mad uden fine fornemmelser

Anbefalet af journalist Buster Kirchner.

I kælderen på Nordre Fasanvej 193, i grænselandet mellem Frederiksberg og Nørrebro, ligger Danafrika Restaurant, mit foretrukne spisested i København.

Danafrika byder på vestafrikanske klassikere med masser af kylling, fisk og oksekød. (Foto: Danafrika/Instagram)

Sidibe, der ejer og bestyrer restauranten, deler gerne ud af anekdoter fra hjemlandet Guinea, ligesom han indgår i politiske debatter om Afrikas for- og fremtid og fortæller indsigtsfuldt om kontinentets kulinariske rigdom. I baggrunden strømmer nigerianske musikvideoer og fransksprogede nyhedsudsendelser ud fra en enorm tv-skærm.

På menukortet finder du vestafrikanske klassikere som fufu, jollof rice, plantains og jordnøddestuvning (i nogle vestafrikanske lande kendt som maafe), mens køleskabet bugner med østafrikansk øl (til de sagkyndige kan der berettes om Safari, Kilimanjaro og kenyanske Tusker) og importeret palmevin på plastikflaske fra et sted i Europa.

Maden er god – der er nok af den – og priserne skræmmer de færreste væk. Jeg er kommet fast på Danafrika de seneste seks år, og jeg har endnu til gode at forlade restauranten i dårligere humør, end da jeg kom.

LYT til podcast om kolonimagtens koncentrationslejre

Anbefalet af journalist og redaktør Laurits Holdt.

Vi skal tilbage til 1950’ernes Kenya, tilbage til de sidste år af det britiske kolonistyre, hvor dele af befolkningen havde fået nok af de europæiske kolonister og deres regime. Befrielsesbevægelsen Kenya Land and Freedom Army – også kendt som Mau Mau-bevægelsen – spredte rædsel blandt kolonisterne, men var aldrig en reel militær trussel mod det britiske koloniregime.

Modstandskampen kostede mange flere afrikanske liv end europæiske, for de britiske myndigheder slog hårdt ned på oprøret. Flere ledere af bevægelsen blev hængt, og tusinder endte i en form for koncentrationslejre, hvor mange blev sat i tvangsarbejde. Det er et af temaerne i Den hemmelige ed, som er en fortælling i fire afsnit fra historiepodcasten Bakspejl fra DR P1. Den blev sendt i august og september og kan findes på DRs hjemmeside, og der hvor man finder podcasts.

Titlen henviser til den ed, som medlemmerne af bevægelsen aflagde. Et løfte om aldrig at tale om, hvad de havde gjort under frihedskampen.

En af veteranerne, John Kinga, tager stadig eden meget alvorligt. Men da hans søn begynder at spørge ind til, hvad der egentlig skete dengang, letter han (lidt) på låget. Sønnen Charles bor i dag i Danmark og har to børn, som han synes skal vide, hvad deres farfar var med til. Og han er også selv temmelig nysgerrig.

Fortællingen kører i to spor: John Kingas personlige fortælling til sin søn og en mere nøgtern historisk fortælling, som sætter frihedsveteranens fortælling ind i en større kontekst.

Det er et godt greb, som både giver de almindeligt historieinteresserede og de mere Afrika (og Kenya)-nørdede lyttere noget at tage med fra fortællingen.

LÆS en smuk skildring af liv, død og håb i Indiens slum

Anbefalet af journalist og redaktør Søren Steensig.

Lige ved siden af den internationale lufthavn i Mumbai ligger slum-byen Annawadi. Her slog migrant-arbejderne sig ned i 90’erne, da de kunne få arbejde med at udvide lufthavnen. Tre årtier senere ligger den der stadig og er hjemsted for nogle tusinde mennesker, der lever i dyb fattigdom.

Behind the Beautiful Forevers af Katherine Boo. 288 sider på engelsk. Udgivet af Random House i 2012.

Nogle af deres hårde skæbner blev uddødeliggjort af den amerikanske, Pulitzer-vindende The New Yorker-journalist, Katherine Boo, i hendes bog fra 2012 Behind the Beautiful Forevers. Boo kendte området gennem sin indiske mand, og i tre år besøgte de slummen hyppigt og kom tæt på nogle af indbyggerne. Selvom det er et dokumentaristisk værk er den så velskrevet og gennemresearchet, at læseoplevelsen minder mere om skønlitteratur.

Bogens titel referer til de reklameskilte for “det moderne Indien”, som hænger på hegnet langs Annawadis grænse mod lufthavnen og, i Boos optik, fungerer som et enormt gulvtæppe, slum-kvarteret er fejet ind under.

Bag hegnet, på bredden af kloak-søen i Annawadis midte, stifter læseren i løbet af de 288 sider bekendtskab med et væld af områdets beboere. Plottet drejer sig særligt om en familie af affaldshandlere, hvor teenageren Abdul har fået ansvaret for forretningen, efter hans far er blevet for syg til at arbejde. Da familiens psykisk syge nabo sætter ild til sig selv og dør, peger samfundets og politiets korrupte fingre hurtigt mod Abduls familie, der helst vil holde sig for sig selv.

Boo er med på sidelinjen og er eminent til at vise, hvordan ulykken trækker tråde gennem hele det fattige, lille samfund og ud i det omgivende Indien. Den syge dames død får store personlige konsekvenser, særligt for Abdul, der bliver tvunget til at genoverveje sit liv i slummen og drømmene om sin fremtid.

Hvis det lyder trist og nedslående, skyldes det nok primært, at jeg ikke er så god til at skrive som Katherine Boo. Selvom det er et hårdt, forarmet miljø, hun beskriver, ender (noget af bogen, i hvert fald) alligevel med at blive en dannelsesroman, der skildrer det store i at tage ansvar for sin skæbne og vælge sit liv til, også selvom det er et liv på beskedne præmisser.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

Se tankevækkende billeder af klimakampen i Palæstina og Kenya

Dokk1 i Aarhus udstiller fra den 28. november til 5. januar en række billeder af den prisbelønnede fotograf Jakob Dall. I sommers var han i Ramallah i Palæstina og Mombasa i Kenya for at dokumentere, hvordan indbyggerne her kæmper for at tilpasse sig til klimaforandringerne.

Det er der kommet en række tankevækkende og, motivet til trods, smukke billeder ud af, som blandt andet dokumenterer tangdyrkning og urbane haver, der måske kan inspirere os i det globale Nord.

Se og snak om, hvorfor HIV og AIDS stadig er stigmatiseret

På World AIDS Day fredag den 1. december viser Cinemateket filmen How To Tell a Secret. Dokumentaren følger irske Robbie Lawlor, der i modsætning til mange andre HIV-smittede ikke vil lægge skjul på sin sygdom. Filmen undersøger, hvorfor AIDS og HIV stadig er stærkt stigmatiserede, selvom moderne medicin gør det muligt at leve lange og lykkelige liv uden fare for at smitte andre.

I filmens ånd er der efterfølgende lagt op til paneldebat om AIDS og HIV med deltagelse af Lena Skovgaard Andersen og Michael Nebeling Petersen fra Københavns Universitet samt Kim Eluf Fischer Nielsen, forperson for AIDS-linjen.

Bliv klogere på minoritetsmødres oplevelser på fødegangen

Lørdag den 2. december præsenterer gruppen Fødselshjælpen en kollektiv selvhjælpsguide til sårbare gravide og jordemødre, der arbejder med fødende fra køns- og etniske minoriteter. Det foregår på Union i Kønemhavn, og efterfølgende vil en skrivegruppe læse op af deres tekster, der skildrer egne oplevelser med andetgjort moderskab.

Arrangementet er organiseret af HAWWA, der er et forsknings- og kunstnerisk projekt af Ph.D.-studerende ved RUC, Nazila Kivi. Begivenheden er gratis og åben for alle. Programmet løber fra 11 til 14, og der vil blive serveret gratis snacks og mad. Tilmelding sker på mail til [email protected] med emnelinien HAWWA.