Latinamerikansk klassiker – nu på dansk

Forfatter billede

Da den chilenske digter Gabriela Mistral (1889 –1957) i 1945 modtog nobelprisen i litteratur, var det som den første latinamerikaner. Nu udkommer hun på dansk for kun anden gang – og første gang i 30 år.

Gabriela Mistral modtog nobelprisen for et værk, der med Den store danske encyklopædis ord er ”kendetegnes af enkelhed og inderlighed i beskrivelsen af natur og mennesker, en stærk medmenneskelig solidaritet ikke mindst med børn og samfundets udstødte og en intens religiøs livsfølelse.”

Indtil nu har det været svært at opdrive danske oversættelser fra kvinden, der egentlig hed Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga og foruden litteraturen udmærkede sig som diplomat og feminist.

Gale kvinder
Samlingen Mødrenes sange udkom på Brøndums forlag i 1982. Men det er faktisk det.

Indtil nu, hvor Forlaget Sohn udgiver Gale kvinder, en samling af Gabriela Mistrals digte i Malene Boeck Thorborgs oversæyttelse og illustreret af Helle Thorborg.

Bogen udkom i fredags og forlaget beskrev i den forbindelse digtsamlingen sådan:

”Gabriela Mistral skriver med en originalitet, med et sprogligt geni og med en passion, som ikke rigtig ligner nogen anden digters.

Hendes digte er utvetydige vidnesbyrd om, at hun er en del af den kultur, der på godt og ondt udviklede sig og var mærket af conquistadorernes hærgen, og som siden kæmpede for at få sin egen identitet. Og på trods af, at hun det meste af sit liv levede i et slags frivilligt eksil, forlod hun åndeligt talt aldrig hverken sin barndoms Elqui-dal, midt inde i de magiske Andesbjerge, eller de myter og fortællinger, bibelske og folkelige, hun passioneret sugede til sig som barn.

At hun alligevel med sin passion og med al sin længsel og smerte fører sine læsere med ind i en verden, hvor de uden videre genkender deres egen i hendes, uanset hvor på jor-den de er, er måske mere end noget andet dét, der når alt kommer til alt, giver hende hendes selvfølgelige plads i verdenslitteraturen.”

Gale kvinder er på 140 sider og kan findes eller bestilles gennem boghandlerne for 199,95 kr.