Libyen: Tusinder i fængsler uden for statens kontrol

Laurits Holdt

Den libyske stat er for svag til at hamle op med de mange millitser, der opstod før og under revolutionen mod Muammar Gaddafi. Det betyder bl.a. at mange fanger er uden for rækkevidde af landets retsvæsen.

To år efter revolutionen og det internationale militære indgreb i Libyen, der førte til afsættelsen og drabet på landets mangeårige leder og diktator Muammar Gaddafi holder militser og andre væbnede grupper fortsat tusinder indespærret. Det rapporterede IRIN News tirsdag.

Alt i alt er omkring 8000 fængslet i fængsler, der kun i lille grad eller slet ikke er kontrolleret af myndighederne. Ifølge FN er i hvert fald 10 personer døde som følge af tortur i 2013 uden at noget er blevet stillet til ansvar.

Oplysningerne kommer i en rapport som FN-systemet har produceret til Sikkerhedsrådet rapporteres det bl.a. at mange af fangerne udsættes for tortur og anden mishandling.

Landets justitsminister Salah Marghani erkender at landet har et problem, men forsikrer at hans regering arbejder på sagen.

Det eneste, der gør at antallet af fanger, der bliver mishandlet, falder er det høje antal masseflugter fra landets fængsler, lyder det fra Amnesty International.

Ifølge Amnesty er det ikke unormalt at militserne kommer og går som de har lyst i landets fængsler, for de er bedre bevæbnet end fængselspersonalet.

Organisationen siger, at torturen bl.a. inkluderer tæsk med vandslanger, at der sættes ild til fangerne, at fangerne udsættes for elektrisk stød, at fanger snittes med knive i deres kønsdele og bliver sprøjtet i øjnene med insektgift.

FN, EU og Storbritannien uddanner fængsels- og retspersonale, men behovet er så enormt at der skal opskaleres før det virkelig batter, lyder det fra World Organisation Against Torture (WOAT), der står for nogle af uddannelsesprogrammerne.