LITTERATUR – Hindbæris med bismag

Forfatter billede

Anmeldelse af Morten Ranum, U-landsnyt.dk

César Aira har skrevet en genial bog. Nu oversat til dansk og udgivet af Tiderne Skifter. En hindbæris spiller en meget central rolle. Historiens hovedperson er en pige, men måske også en dreng, i hvert fald nogle gange.

Bogen ”Hvordan jeg blav nonne” er intet mindre end genial. Meget stor litteratur. Den kan læses hvor som helst i verden. Den er udenfor kontekst eller måske hører den netop hjemme overalt. Selv læste jeg bogen færdig i flyveren fra København til Nairobi. Ikke et ord om forfatterens nationalitet.

Hvis dette er en bog, vil jeg aldrig læse andet…

Vi er fra første ord sluppet løs i en magisk have. Egentlig sker her ikke noget. Men vi er til stede i et nu som er sælsomt og krystal klart. Det sniger sig ind under huden. En meget fysisk oplevelse. Er det mig der sætter mine læber mod den kolde is, som jeg allerede ved vil fylde mig med så stort ubehag og en intens rædsel? Dette er IKKE litteratur. Måske er det et måltid? Men jeg bliver aldrig mæt. Jeg bliver hurtigt udmattet, så jeg må indstille læsningen. Ikke fordi jeg har lyst. Jeg vil hele tiden have mere. Der er grænser for, hvad jeg kan rumme. Alting omkring mig er stort. Det fortsætter. Jeg er et barn igen. Det er meget vanskeligt at sige, hvad det minder mig om, men måske er det også meget enkelt. Det minder mig om livet. I sin meget koncentrerede form med lykke, skønhed, brutalitet og stilhed, som jeg ikke i min vildeste fantasi troede fandtes.

Handlingen

Bogen indledes med en beskrivelse af en hindbæris. Pigens far har købt den til hende. Hun synes den smager rigtig grimt, men faderen tror ikke på hende, og han insisterer på, at hun skal spise den. Isen har stor betydning for pigen og bogens handling. Den konkrete handling skal ikke her refereres. Den kan man læse selv. Også fordi det ikke er det konkrete handlingforløb, som er vigtigt, men den måde Aira skriver på. Måske er det slet ikke litteratur. Det er en iscenesættelse af krop og sanser, som om jeg selv var der til stede. En meget stor bedrift og en utrolig misundelsesværdig evne.

Forfatteren

Under læsning af Roberto Bolaños formidable bøger nævnes César Aira. Det skinner igennem, at Bolaño er meget begejstret for Aira. På grund af min egen store begejstring for Bolaños måde at skrive på, er jeg spændt til bristepunktet over at skulle læse Airas bog, og jeg bliver bestemt ikke skuffet. Tværtimod synes jeg, at det er næsten uovertruffent. Mange andre forfattere har måske forsøgt noget lignende, men jeg har meget sjældent set det så smukt udført.

César Aira
Hvordan jeg blev nonne
Roman
Tiderne Skifter
Pris: 199,00