Mauretanien har indført dødsstraf for blasfemi

saudi_mosque_in_nouakchott
Islam spiller en meget stor rolle i det mauretanske samfund. En af hovedstadens store moskeeer, den saudiske moske, er finansieret af Saudi-Arabien og de to lande har nære forbindelser.
Foto: Initsogan Public Domain.
Laurits Holdt

Parlamentet i det vestafrikanske land Mauretanien vedtog 27. april, at stramme loven mod blasfemi, således at dødssstraf ikke længere er en mulig men en obligatorisk straf for personer, der findes skyldige i “blasfemisk tale” og helligbrøde. Det skriver nyhedssitet Ghana News.

Tidligere var der mulighed for at en dødsdom for disse forbrydelser kunne veksles til fængselsstraf.

Loven giver også mulighed for idømme fængsel i op til to år og bøder på op til 600.000 ouguiya, hvilket svarer til godt 10.000 kroner for at “fornærme islamiske værdier” og “bryde Allahs regler”.

Parlamentets beslutning kom præcis samtidig med at den afrikanske menneskerettighedskommission holdt møde i landets hovedstad Nouakchott. Kommissionen har gentagne gange opfordret de afrikanske lande til at ophæve dødsstraffen eller i det mindst indstille brugen. 

Landet har ikke udført en henrettelse siden 1987.

Fængslet blogger

Bloggeren Mohamed Cheikh Ould Mkhaïtir blev dømt til døden for blasfemisk tale i december 2014. Han fik dog sin dom konverteret til to års fængsel og en bøde ved en appeldomstol i november 2017. Det vil ikke være muligt under den nye lov.

Hans forbrydelse bestod i, at han på sin blog havde kritiseret at man i landet bruger religionen til at legitimere diskrimination mod bestemte kaster i landet.

Ændringen af straffen kom knap tre år efter dødsdommen og da havde han altså udstået de to års fængsel. Alligevel sidder han stadig fængslet, hvilket organisationerne også kritiserer.

Ifølge regeringen har myndighederne beholdt han i fængsel for hans egen sikkerheds skyld.

Blot en uge efter appeldomstolens afgørelse godkendte landets regering et udkast til lovændringen, der blev vedtaget 27. april. Det tyder således på, at Mkhaïtirs sag har været medvirkende til stramningen.

Folkelig opbakning

Vedtagelsen har ført til kritik fra en 21 lokale og internationale organisationer, der opfordrer til at dødsstaffen afskaffes og den nye lov rulles tilbage.

Ifølge Human Rights Watch, der er blandt de 21 organisationer, har der været demonstrationer med tusinder af deltager, som har krævet dødsstraf til Mkhaïtir. Det tyder på at regeringen har en stor del af befolkningen bag sig i forhold til lovændringen.