FN udpeger midlertidig klimachef

Ibrahim Thiaw ved den internationale dag for at bekæmpe ørkendannelse og tørke 17. juni 2022.
Foto: Alberto Ortega/Europa Press via Getty Images
Thomas Jazrawi

FN har udpeget Ibrahim Thiaw som ny chef for sekretariatet for FN’s klimakonvention (UNFCCC). Han overtager tøjlerne denne sommer, men det bliver midlertidigt, indtil der er fundet en permanet leder af sekretariatet.

“Jeg ser frem til at arbejde med generalsekretariatet og UNFCCC for at sikre en glidende omstilling til det næste lederskab af UNFCCC,” lyder det fra den nye FN-spids på Twitter.

Ibrahim Thiaw er fra Mauretanien og uddannet i skovbrug. Han er nuværende generalsekretær for FN’s Konvention for bekæmpelse af ørkendannelse. Tidliger har han været assisterende generalsekretær for FN’s Miljøprogram og særlig rådgiver om Afrikas Sahelregion for FN’s generalsekretær. Ved den seneste store FN-konference dette forår om ørkendannelse var den mauretanske diplomat også inde på sammenhængen mellem klimaforandringer og ørkendannelse samt de særlige udfordringer i Sahel.

Det kan du læse mere om her: Vores fødevaresystemer er ikke holdbare mere

Paris-aftalen er stadig på programmet

Den nuværende leder af klimasekretariatet, mexicanske Patricia Espinosa, træder tilbage d. 15. juli. Hun har været FN’s klimaleder siden 2016. Det var året efter den banebrydende globale klimaaftale, Paris-aftalen, blev vedtaget.

I Paris-aftalen blev landene enige om at holde temperaturstigningen “et godt stykke” under 2 grader, og helst ikke lade den overstige halvanden grader. Midlerne til at realisere målsætningen er imidlertid de klimaløfter, som landene sender ind til klimasekretariatet, og de er udelukkende bestemt af landene selv.

Derfor har en af Patricia Espinosas hovedopgaver været at få landene til at levere ambitiøse klimaplaner. Det har været en vanskelig opgave, og den seneste opgørelse viser, at landenes planer kun vil begrænse temperaturstigningen til 2,7 grader. Der er dog løbende blevet strammet op under Espinosa. En tilsvarende vurdering fra 2017 viste, at resultaterne af landenes sammenlagte klimaplaner dengang ville resultere i en temperaturstigning på hele 3,2 grader.

Forbedringerne skyldes, at landene er forpligtede til at sende opdaterede klimaplaner ind til klimasekretariatet hvert femte år. Senest har Australien efter det seneste parlamentsvalg i maj, der førte til et regeringsskifte, sendt en klimaplan ind med styrkede mål.

Patricia Espinosa blev udpeget som klimachef efter costaricanske Christiana Figueres, der blev en stor succes på posten. Hun overtog ledelsen efter det mislykkede klimatopmøde i København i 2009, hvor det ikke blev til en global klimaaftale, som alle ellers ventede. I de kommende år førte den costaricanske diplomat imidlertid verdens nationer frem til den globale klimapagt fra Paris i 2015.

Flere kvindelige, afrikanske kandidater

Ibrahim Thiaw er kun midlertidig på posten, indtil en permanent generalsekretær bliver udpeget, sandsynligvis efter sommer. Og der er allerede flere kandidater, der har budt ind på stillingen. Herunder er flere afrikanske kvinder, ifølge en artikel på netsitet Climate Home.

Det gælder eksempelvis Rwandas miljøminister, Jeanne D’Arc Mujawamariya. Hun gjorde sig særligt bemærket ved et FN-møde i foråret, hvor hun stod i spidsen for Rwanda, der sammen med Peru, foreslog en global traktat om at bekæmpe plastikforurening. Den blev vedtaget med et stort flertal til glæde for blandt andre den danske miljøminister, Lea Wermelin.

Det kan du læse mere om her: Historisk grøn aftale i Nairobi

En anden kandidat er Yasmine Fouad, den nuværende egyptiske miljøminister. Hun har en baggrund i klimavidenskab og er hovedforfatter bag en rapport om ørkendannelse fra FN’s Klimapanel (IPCC).

Yasmine Fouad (tv.) med Prins Charles under et britisk royalt besøg i Egypten sidste år. (Foto: Peter Nicholls/Pool/Getty Images.)

Hun har også tidligere stået i spidsen for et FN-topmøde. Det skete i 2018, da hun var forperson for FN’s 14. partsmøde (COP14) under biodiversitetskonventionen. Egypten bliver vært for den næste store klimakonference under FN i efteråret, så dermed ville hun kunne starte på hjemmebane.

Climate Home nævner også kvindelige kandidater fra Indonesien, Nigeria og Sydafrika. Derudover har britiske Alok Sharma i forrige uge nævnt, at han er interesseret i stillingen. Han var forperson for det seneste FN-topmøde i Glasgow dette efterår.