Mejerifolk uden Grænser har eksisteret i næsten to år. Organisationen har etableret to projektgrupper og er på vej med en tredje, som skal være tovholder på udviklingsprojekter i tre forskellige lande.
Kenya
I slutningen af 2016 indgik Mejerifolk uden Grænser en aftale med Fødevarestyrelsen om at være del af et projekt med dem i Nyandarua County i Kenya. Fødevarestyrelsen har opstartet deres del af projektet, og nu skal mejerisporet sættes i gang. Mejeridelen af projektet indebærer blandt andet træning i fødevaresikkerhed og mælkehygiejne, samt i produktivitet og kvalitetsprodukter. Til det formål er vi lige på trapperne med en projektgruppe, hvor der allerede har været mange velkvalificerede tilkendegivelser. Dette projekt er sat til at vare et år. Mejerifolk uden Grænser forventer, at det bliver startskuddet til yderligere engagement i Østafrika med et nyt projekt i Kenya, i Tanzania eller Uganda.
Mongoliet
I februar måned blev en projektgruppe for Mongoliet nedsat. Gruppen har netop indsendt en ansøgning til CISU med ønsket om at videreudvikle på de første spadestik i samarbejde med kooperativet Velsignet af Yakoksen. Vi forventer med ansøgningen at kunne sende to medlemmer afsted i juni måned for at gennemføre et mælkehygiejne- og råvarehåndteringskursus. Derudover skal en restaurant i landsbyen ombygges, således at kooperativet kan komme i gang med en fælles produktion. Til det formål forventer vi også at sende et medlem afsted. Sidste år lavede kooperativet aftale med et par turist-camps om at levere mejeriprodukter i sommerperioden, samt vise turisterne, hvordan de producerer på traditionel vis.
I september måned hjalp Mejerifolk uden Grænser to piger fra fattige kår til at starte på en fireårig fødevareuddannelse i hovedstaden Ulaanbataar. Medlemmer af Mejerifolk uden Grænser og Arkitekter uden Grænser bidrog til uddannelsen ved hjælp af en julekampagne og vi har netop fået brev fra en af pigerne, Enkhtuya, som fortæller, hvor glad og stolt hun er over at være under uddannelse.
Bolivia
Bolivia-gruppen arbejder på en ansøgning med henblik på at starte projekt op i Santa Cruz, Bolivia i slutningen af indeværende år. Formålet vil i første omgang være at lave et pilotprojekt, hvor vi hjælper to forskellige mælkegrupper i to forskellige retninger. Den ene gruppe bor tæt på et større andelsmejeri, som de er glade for at levere mælk til. De har dog udfordringer med hygiejne, nedkøling, opbevaring og transport, og det vil vi gerne hjælpe dem med. Den anden gruppe har egen køletank, men har også problemer med hygiejne. Derudover har gruppen aftale med det største mejeriselskab i Bolivia (PIL), som kører forbi gruppen uden at afhente mælk, når de ikke har brug for det. Derfor vil denne gruppe gerne i gang med lidt produktion af den overskydende mælk, så de kan sælge friskost eller yoghurt til naboerne. Pilotprojektet vil køre over 18 måneder og skal i øvrigt høste erfaringer i forhold til at udvide vores engagement.
Virksomhedsmedlemmer
Nye virksomhedsmedlemmer er kommet til, og Mejerifolk uden Grænser tæller nu 18 af slagsen. I alt er organisationen oppe på 329 medlemmer, primært fra mejeribranchen, men også repræsentanter fra andre brancher har fundet vej til Mejerifolk uden Grænser.
Mejerifolk uden Grænser
Mejerifolk uden Grænser, der blev stiftet i sommeren 2015, er en almennyttig organisation, som primært baserer sig på frivillig arbejdskraft. Vi er nu knap 330 medlemmer, som er kernen i vores arbejdsindsats ude. Mejerifolk uden Grænser udfører ikke konkurrerende virksomhed til den etablerede mejeribranche, da organisationen kun arbejder i områder, hvor de lokale ikke har råd til at betale for konsulentarbejde.
For yderligere information besøg vores hjemmesiden: www.mejerifolkudengraenser.dk
Isabel Sande Frandsen er programkoordinator i Mejerifolk uden Grænser